I 1971 ble sannsynligvis den første e-posten noen gang sendt, og nå 40 år senere er Posten overbevist om at den digitale posten er kommet for å bli.

Satser på digital post
I løpet av våren lanserer det de kaller en digital postkasse, som har fått navnet Digipost. Den er ment å erstatte mesteparten av posten du i dag får i postkassen din.

- I mer enn 360 år har Posten vært en betrodd tredjepart for distribusjon av brev. Nå går stadig mer av kommunikasjonen digitalt. Posten vil være en del av denne utviklingen, sier konsernsjef Dag Mejdell i Posten i en pressemelding.

- Vi er oppmerksom på at vår digitale satsing vil ha konsekvenser for ordinær post. Men digital post er kommet for å bli. Gjør ikke Posten dette, gjør noen andre det. Posten må være med og vi vil være først ute i Norge, legger han til.

De lover dyrt og hellig at dette skal bli en spamfri løsning, og fremhever at en med en slik løsning ikke vil trenge å holde orden på skiftende e-post-adresser og lignende. Den digitale adressen vil følge deg gjennom hele livet.

Ikke en digitaliseringstjeneste
Ved første øyekast kan dette se ut som om konseptet er en kombinasjon av vanlig e-post som du må betale for, og en tjeneste der Posten scanner og printe fysiske dokumenter mellom brukere av vanlig fysisk post og den digitale posten.

Men det er ikke konseptet slik Posten vil lansere det.

- I første omgang tenker vi å åpne løsningen slik at de store avsenderne kan sende informasjon til mange forbrukere. En kan tenke seg strømleverandører, forsikringsselskaper og lignende. De vil kunne sende til alle de som har digital post, og så vil vi enkelt kunne sortere ut de som ikke har tjenesten, sier Postens kommunikasjonsdirektør Elisabeth Gjølme til Nettavisen.

Bedrift-til-kunde
- Det vil være en effektiv kommunikasjonsmåte for bedrifter som skal kommunisere med mange kunder eller leverandører. På litt sikt kan en se for seg kommunikasjon mellom privatpersoner, men det er foreløpig ikke aktuelt, understreker Gjølme.

Tjenesten skal ikke koste penger for deg og meg, men for bedriftene som ønsker å sende ut informasjon vil det bli en kostnad. Denne lover Posten derimot at skal være lavere enn med fysisk post.

Nøyaktig når tjeneste lanseres er ikke helt klart.

- Vi regner med lansering til våren. Nå skal vi først teste ut internt med våre ansatte, og så vil vi høste erfaringer og se om løsningen fungerer som den er ment å gjøre.

Det er ingen umiddelbare planer om å lage Posten til et mellomledd som kan digitalisere fysiske dokumenter, slik at du kan sende et fysisk brev til en venn, som denne vennen mottar i sin digitale postkasse.