OSLO (Nettavisen): I april vil det være ett år siden Norges kanskje største idrettsstjerne, Petter Northug, tok et meget kontroversielt valg, og forlot landslaget.

28-åringen, som nylig hadde blitt kåret til VM-konge, inngikk en avtale med Coop til en verdi av nesten 20 millioner kroner. Han dannet sitt eget team, utnevnte kameraten Eirik Myhr Nossum til trener, og gjorde seg klar seg til OL-sesongen helt uten landslaget.

Så ble han syk, gikk glipp av en kritisk treningsperiode, begynte å krangle med Skiforbundet om Coop-samarbeidet, og måtte til slutt skrive under på en avtale, som gjorde ham til en del av landslaget i verdenscupløp og i OL.

Etter Tour de Ski, der Northug vant ett av rennene og ble nummer tre sammenlagt (etter at Johannes Dürr ble tatt i doping), var optimismen rundt den frittalende trønderen tilbake.

Så kom endelig OL, den ultimate testen, og resultatet viste seg å bli fiasko.

Null gull til Petter «Nollthug». Faktisk ikke en eneste medalje.

Viruset som herjet på høsten skal selvfølgelig ha mye av skylden, men Dario Cologna, som knakk ankelen i november, beviste at det smått umulige så absolutt var mulig, ved å ta to gullmedaljer i Sotsji.

Nå gjorde ikke langrennsherrene på det norske landslaget det spesielt bra, de heller, men er det likevel lov å sette et spørsmålstegn bak Northugs motiv for å forlate landslaget?

Ja, mener seniorrådgiver i PR-byrået Geelmuyden.Kiese., Hans Geelmuyden.

- Jeg har i de siste lurt mye på hvilke tanker Northug gjorde seg før han forlot landslaget. Valgte han på grunnlag av pengene? Jeg tror i alle fall ikke at det var et smart valg, sier Geelmuyden til Nettavisen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)


- Man kan bli litt høy på seg selv

Selv hevder Northug bastant at privatlag var det eneste alternativet hvis han skulle ha motivasjon til å fortsette. Han ville legge opp treningshverdagen helt selv.

Geelmuyden understreker at han ikke er noen ekspert når det kommer til Skiforbundet, og at han kun har gjort seg opp tanker som en avisleser. Han gjør det også klart at han er en meget stor tilhenger av Northug.

- Northug er for meg en helt. Jeg liker individualister.

PR-eksperten tror imidlertid at Coop-avtalen var å gå for langt.

- Det har ofte gått dårlig med utøvere som har forlatt sine lag, fordi de ikke har sett styrken i fellesskapet de har gått vekk fra. Man blir kanskje litt høy på seg selv, og glemmer hvilket apparat som står rundt. Å være i en god fellesskapskultur, hvor man stiller opp for hverandre og har et støtteapparat som plukker deg opp når livet går deg imot, har en enorm verdi, mener den erfarne topplederen.

Han tror heller ikke verdien av avtalen har blitt som ventet for Coop.

- Jeg tror at også de gjorde en feil. Du kan jo spørre hvilken gevinst de har fått ut av dette.

- Jeg fikk ekstremt vond smak i munn av det
Selv om den idrettsinteresserte PR-rådgiveren gjerne skulle ha sett Northug på landslaget året rundt, er han ikke imponert over hvordan Skiforbundet har håndtert situasjonen.

- Jeg merket meg kommentarer fra Skiforbundet om Northug under OL. Det virker ikke på meg som om partene har det godt sammen, og det er helt klart ting det må ryddes opp i.

Geelmuyden mener Skiforbundet generelt har mye å ta tak i internt. Han gir håndteringen av smørebommen i Sotsji strykkarakter.

- Jeg fikk ekstremt vond smak i munn da de plukket frem en eller annen stakkars skismører, og la all skylden på ham, istedenfor å ta et oppgjør lederne da nedturene kom på rekke og rad. Det er alltid et lederansvar. Etter noen dager gikk vel Åge Skinstad endelig ut og tok på seg noe av ansvaret, men det var etter at disse skismørerne hadde blitt latterliggjort etter alle kunstens regler. Slik skjer ikke i en god organisasjon.

Selv om de norske langrennsherrene presterte langt dårligere enn forventet, sto det heldigvis mange i køen til å sikre edelt metall. Geelmuyden sier seg godt fornøyd med medaljefangsten i Sotsji.

- Det var fantastisk godt gjort av de norske utøverne å ta så mange medaljer som de gjorde. Så får det være et tankekors at hadde det ikke vært for Petter Northugs prestasjoner de siste årene, så hadde det ikke stått så veldig bra til med norsk herrelangrenn, avslutter han.