Gå til sidens hovedinnhold

Presidentens forsvarstale

Kan president Bush komme tilbake på offensiven?

President George W. Bush holder natt til onsdag sin årlige tale om nasjonens tilstand i den amerikanske kongressen. Presidenten ble møtt med applaus da han entret salen noen minutter etter klokka 03 norsk tid.

TV 2 Nyhetskanalen fulgte talen direkte

På forhånd var det ventet at Bush ville legge vekt på både krigen i Irak og kampen mot terror. I tillegg var innerikspolitiske temaer som helsestell, innvandring og utdanning trukket fram.

Blant detaljene som ble lekket ut var forslaget om å sette et mål om en 20 prosents reduksjon i amerikanske bensinforbruket i løpet av de neste ti årene.

Mandag sa Bush at han vil øke skattefradraget for helseforsikring til 15.000 dollar per år for ektepar og 7500 dollar for enslige.

Nattens tale i Kongressen er den første presidenten gir til en Kongress med et flertall demokrater. På forhånd var også flere utdrag blitt gitt ut til journalister og Bush vil innlede talen med å gratulere det demokratiske flertallet.

Det er klart at presidenten vil forsvare sin nye Irak-strategi om å sende drøyt 21.000 flere soldater til landet, og advare mot at et nederlag i krigen vil ha langtrekkende og alvorlige konsekvenser.

Presidenten hadde et skeptisk publikum til nattens tale. Meningsmålinger på forhånd viste at bare en av tre amerikanere er fornøyd med jobben han har gjort. Det gjør ham til dne mest upopulære presidenten på 50 år, foruten Nixon.rett før hans avgang.

Reklame

Her får du tak i den nye Pondus-boka