Klokka 12 norsk tid åpnet mange stemmelokaler på USAs østkyst. Velgere i Connecticut, Indiana, Kentucky, Maine, New Hampshire, New Jersey, New York, Vermont og Virginia strømmer til valglokalene.

Nettavisen i Philadelphia: Michelle Obama rørte USA til tårer

Det er meldt om et stort sikkerhetsoppbud utenfor Trump Tower, hvor Donald Trump holdt til like før han gikk for å avgi sin stemme.

Flere lastebiler, fylt med sand, fungerer som barrikader. I tillegg viser byråbilder et stort antall sikkerhetsstyrker.

Tidligere tirsdag ettermiddag, norsk tid, ble to toppløse kvinner arrestert i valglokalet hvor Donald Trump skal avgi sin stemme. De to kvinnene ville markere sin protest mot presidentkandidaten. Både bilder og video er delt i sosiale medier.

De aller første stemmesedlene ble avgitt på småsteder i New Hampshire like over midnatt lokal tid. Det siste valglokalet stenger i Alaska klokka 01 onsdag lokal tid, melder PBS Newshour.

Hillary stemte

Like etter klokken 17.00 norsk tid meldte amerikanske medier at Donald Trump er på vei til avgi si stemme i New York.

Han ankom valglokalet med sin kone Melania Trump, som dekket seg til med solbriller. Presidentkandidaten tok seg tid til å kjøpe det som trolig var en caps, av noen barn, inne i valglokalet og utvekslet noen vennlige ord med en eldre kvinne.

- Alt er veldig bra, gjentok Trump til de mange fremmøtte journalistene.

Hillary Clinton og ektemannen Bill Clinton ankom ved 14-tiden norsk tid sitt valglokale i Chappaqua i New York for å avlegge sine stemmer.

Trump: - Fantastisk prosess

I et telefonintevju med tv-kanalen Fox News tirsdag sier republikanernes kandidat Donald Trump at valgkampen har vært en fantastisk prosess og at den har satt ham i kontakt med amerikanernes uoppfylte ambisjoner, melder nyhetsbyrået AP ifølge NTB.

I intervjuet sier Trump at han har sett «så mange håp og drømmer som det aldri ble noe av og som kunne ha blitt hjulpet dersom det var bedre lederskap.»

Time for time

Klokka 17 Eastern Standard Time (EST), klokka 23 i Norge, vil resultatene fra TV-stasjonenes valgdagsmålinger begynne å komme å gi en tidlig pekepinn, melder Independent i en oppsummering av tidsskjemaet.

Indiana og Kentucky er to av de første delstatene som runder av. Der stenges valglokalene klokka 19 EST (klokka 01 onsdag norsk tid). Det samme gjør Florida, der Trump må vinne for å ha en sjanse. En halv time etter Florida kommer North Carolina, som også er en av dette valgets viktigste kamparenaer, og Ohio.

Må håpe på mirakel

Republikanernes kandidat har oddsene mot seg og må håpe på et mirakel idet millioner av amerikanere går til valgurnene, skriver Politico.com i en oppsummering tirsdag.

De siste meningsmålingene mandag viste at Hillary Clinton hadde en ledelse på 3-6 prosentpoeng, en mer komfortabel ledelse enn president Barack Obama hadde i 2012-valget.

Når kommer avklaringen?

Det kan ta tid før avklaringen kommer. I 2012 ledet Mitt Romney fortsatt med antall valgmannsstemmer og antall stemmer klokka 22.30. En time senere var president Barack Obama i ferd med å bli gjenvalgt.

I 2012 var vinneren klar kl. 23.28 Washington-tid (kl. 05.28 norsk tid), ifølge AP. I 2000 var ikke vinneren klar før 12. desember på grunn av ørsmå marginer i den avgjørende vippestaten Florida.

Mer enn nok usikkerhet

En rekke delstater og i alt 184 valgmannsstemmer er i spill i presidentvalget i USA. Det er mer enn nok usikkerhet til å avgjøre presidentvalget, skriver ABC News på valgdagen.

Se kart over delstater og valgmenn

Utfallet er høyst usikkert i 15 delstater og to kongressdistrikter, ifølge nyhetskanalen. 35 stater og District of Colombia synes å være sikret for enten demokratene eller republikanerne.

14.47: Norsk valgobservatør: - Trykket stemning i New York

14.47: Trump må håpe på et mirakel

13.50: USA-valget via amerikanske medier - livefeed

12.44: - Det er et veddemål jeg aldri har tapt

12.33: Hva blir han hvis Hillary blir president?

12.20: Erna Solberg om presidentvalget i USA

12.20: Nervøst på børsene før valget i USA

10.55: USA-valget - dette snakker folk om på sosiale medier

10.32: Restad: – Clinton vinner, men usikkerhet om Senatet

10.12: - Bekymringsfullt, uansett hvem som vinner

09.59: Presidentkandidatene gjør meg vettskremt (blogg)

09.25: NTBs direkterapportering fra USA-valget

08.15: Trump: - I dag er vår "Independence day"

07.41: USA-valget er i gang - Clinton leder 1-0

07.14: Clinton = høyere oljepris og sterkere krone

04.14: - 90 prosent sjanse for Clinton-seier, ifølge Reuters

03.26: Hillary Clinton: - Kjærlighet trumfer hat

Vippestatene

Utfallet er helt åpent i Arizona, Florida, Georgia, New Hampshire, North Carolina og Maines andre kongressdistrikt, ifølge ABC News.

Colorado, Michigan, Nevada, Pennsylvania, Virginia og Wisconsin heller mot seier for demokratene, mens Alaska, Iowa, Ohio, Utah og Nebraskas andre kongressdistrikt synes å gå til republikanerne, skriver ABC News tirsdag.

- En brannmur mot Trump

North Carolina blir sett på som svært avgjørende for begge parter.

- North Carolina er en brannmur for å hindre Trump fra å vinne, sier Scott Falmlen, tidligere sjef for demokratene i delstaten ifølge Politico.

Trump i tet med natt-stemmer

Som en kuriositet: Etter opptelling av natt-stemmene fra New Hampshire, der man tradisjonen tro åpnet før alle andre, leder Trump med sju stemmer over Clinton, 32-25, melder CNN.

Utro valgmenn

Fire av de 538 i valgmannskollegiet har sagt at de vil gå imot flertallet i sin stat, hvis velgerne velger «feil» person.

– Nei, nei, nei til Hillary. Absolutt ikke. Aldri i verden, har valgmann Robert Saticum fra delstaten Washington sagt.

Ifølge Business Insider er det minst tre andre valgmenn som nødvendigvis ikke vil være tro mot folkeavstemmingen i hjemstaten.

I amerikansk valghistorie har 157 valgmenn vært utro mot resultatet i sin stat. De risikerer 1000 dollar i bot.

Følg NTBs direkterapportering fra presidentvalget:

Les også:

Prøv Nettavisens valgquiz

Slik er valgdagen i USA

Vippestatene avgjør valget i USA

Paul Ryan sier en stemme til Trump kan avslutte Clinton-æraen