Gå til sidens hovedinnhold

Pressen får følge Svanhild-saken

Svanhild Jensen (24) vant sitt første slag i lagmannsretten: Pressen får følge rettssaken og høre Svanhilds egen historie om hvordan hun ble stemplet som for dum til å ta vare på døtrene.

Et flertall i Hålogaland lagmannsrett besluttet mandag å la saken gå for ”delvis åpne dører”. Det betyr at pressen får følge det meste av rettssaken, men publikum for øvrig er lukket ute.

Barnefaren blir skjermet
Kun når barnefaren forklarer seg, må pressen på gangen, og lagmannsretten pålegger også media å anonymisere de to døtrene og fosterforeldrene som har hatt omsorgen for barna siden april i år, melder NTB.

Svanhild Jensen og hennes advokat Anette Lilleengen ønsket selv at pressen skulle være til stede, men Barnevernets advokat Ulf E. Hansen var skeptisk til å la pressen følge saken ”av frykt for skjev rapportering”.

- For lav IQ
Barnevernet hentet 2. april i år de to døtrene til Svanhild Jensen på halvannet og tre år. Barnevernet i Kvænangen kommune, fylkesnemnda og tingretten viste til en IQ-test tatt mens Svanhild var gravid med sitt andre barn, der hun bare fikk 53 poeng. For lavt til å sikre døtrenes helse og utvikling, mente myndighetene.

Siden april har Svanhild bare fått treffe døtrene seks ganger og fosterforeldre har hatt ansvaret for dem.

Nær doblet score
Bakgrunnen for ankesaken er en ny WAIS-test som blant annet måler IQ. Denne gang oppnådde Svanhild 97 poeng, 42 poeng mer enn første gang hun tok testen.

Et så stort sprik er ifølge pykologiprofessor Jon Martin Sundet ved Universitetet i Oslo helt unaturlig.

- Her har noen gjort en utrolig dårlig jobb. Jeg tror at hun første gangen ble testet altfor lavt, og kanskje er hun testet litt for høyt i den nye testen, sa Sundet til Nordlys da testen ble kjent.

- Ikke mildt psykisk utviklingshemmet
Svanhild Jensens advokat Anette Lilleengen gikk mandag kraftig i rette med de to sakkyndige som har vurdert den 24 år gamle tobarnsmoren.

–Vi vil dokumentere at Svanhild Jensen ikke er mildt psykisk utviklingshemmet, at hun er fullt ut i stand til å ta vare på sine barn. Hun har vært utsatt for en beklagelig, urettmessig og krenkende behandling, sa Lilleengen i sitt innledningsforedrag, ifølge NTB.

Det er satt av fem dager til saken.

Reklame

På tilbud: Den norske skogsmaskinen barna elsker