Gå til sidens hovedinnhold

Prester betaler milliarder etter overgrep

Den katolske kirken i Los Angeles selger eiendommer for å unngå søksmål.

Den katolske kirken i Los Angeles har gjort en avtale med 508 potensielle saksøkere om å utbetale til sammen 3,8 milliarder kroner i erstatning for seksuelle overgrep, melder LA Times.

Utbetalingen vil sette en stopper for framtidige søksmål mot erkebispedømmet i Los Angeles, som er det mest folkerike i USA.

- Det har vært en lang, hard prosess. Jeg er fornøyd med å se at det kommer til en ende, sier kirkens advokat J. Michael Hennigan til LA Times.

Ventet i fem år
Utbetalingen er den største i pedofiliskandalen som har rystet den katolske kirken i hele USA de siste årene. Mandag skulle 15 ofre ha møtt sine overgripere i retten, men dette blir nå ikke noe av.

- Noen av ofrene har ventet i mer enn fem år for en sjanse til å forsone seg med det som skjedde. Dette er en nedbetaling på den gjelden, som kommer altfor seint, sier saksøkernes advokat Raymond Boucher.

Kirken ventes nå å måtte selge eiendommer for å betale erstatningene.

70 år tilbake
Overgrepsanklager mot prester, lærere og andre ansatte i den katolske kirke går tilbake minst 70 år i hele USA. Skandalen ble offentlig i 2000, da media avslørte at kardinal Bernard F. Law i Boston hadde visst om en rekke prester som begikk overgrep, og bevisst hadde flyttet dem rundt til forskjellige kirker i stedet for å anmelde dem til politiet. Law gikk av i 2002.

Flere biskoper har måttet gå av, og en rekke kirker og skoler har blitt nedlagt etter at flere tusen ofre har stått fram de siste årene.

Ikke alle ofrene er fornøyde med avtalen, og mener at penger ikke kan erstatte en tapt barndom. Likevel har flere uttrykt lettelse over å slippe å vitne i retten.

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien gratis