Gå til sidens hovedinnhold

- Proffe dommere langt unna

Sverige vil innføre helprofesjonelle dommere. Det vil ikke Norge.

Fredag skriver Aftonbladet at svenskene vil innføre en profesjonell dommerordning i Allsvenskan. Ti millioner kroner skal finansiere ordningen frem til 2011. Så skal en evaluering avgjøre om det er noe å satse videre på.

Detaljer i opplegget er imidlertid ikke kjent, og i Norge er man uansett skeptisk til en helprofesjonell dommerstand.

- Hvis vi med det snakker om 14-15 hundre prosent profesjonelle dommere, så er det veldig langt frem til at det skjer her hjemme. Jeg er heller ikke sikker på at det passer vår kultur og vårt lynne, sier NFFs dommersjef, Rune Pedersen, til Nettavisen.

Kjøpes fri i stedet
I Norge støttes ti av de 15 Tippeliga-dommerne ved såkalte frikjøpsordninger. Det betyr at de mottar støtte til å kjøpe seg fri fra sin vanlige jobb i en viss prosentsats. I stedet for helprofesjonalisering ønsker man i Norge heller å få til ordninger hvor alle Tippeliga-dommere kommer inn under frikjøpsordningen.

Pedersen er uansett svært usikker på om svenskene nå plutselig skal bli helprofesjonelle.

- Jeg har prøvd å få tak i den svenske dommersjefen for å få detaljer, men jeg ikke fått tak i ham. Jeg har uansett vanskelig for å se at dette skal være en ordning som gjør alle svenske dommere på toppnivå profesjonelle. Til det er ti millioner kroner frem til 2011 for lite, fortsetter han.

- Sammenligner man det svenskene nå skisserer med det vi gjør, så tror jeg uansett at vi frem til 2011 bruker minst like mye penger på dommerstanden som de kommer til å gjøre, sier Pedersen.

Dommersjefen vil imidlertid sette seg inn i de svenske detaljene så raskt som mulig. Han lover også at man fra Norges side vil følge nøye med på det svenskene gjør, og at NFF selvsagt vil være lydhøre for endringer hvis andre gjennomfører noe som fungerer.

Feilene forsvinner ikke
Norges toppdommer Tom Henning Øvrebø er heller ikke sikker på at helprofesjonalisering er løsningen.

- Hadde jeg fått tilbud om å bli helprofesjonell så er det selvsagt noe jeg måtte vurdert. Det er ikke meg imot å ha fulltidsjobb som dommer i en periode, sier han til Nettavisen.

Men:

- For egen del synes jeg egentlig det er greit å jobbe ved siden av. Jeg har hatt en frikjøpsordning på 40 prosent det siste halvåret, og jeg synes det er viktigere at vi forsøker å få alle dommere inn på denne frikjøpsordningen enn å ha noen helprofesjonelle dommere.

Både Øvrebø og Pedersen understreker imidlertid det viktigste i saken – også helprofesjonelle dommere gjør feil.

- Se til England. Det er vel ingen land hvor dommeravgjørelser diskuteres mer enn akkurat der, sier Pedersen.

- Man unngår ikke feil eller kontroversielle episoder. Den store fordelen må være at man får mer tid til andre ting, for eksempel familie.

Her får du flere fotballnyheter
Klikk her for full oversikt over sportsnyhetene!

Vil du ha sportsnyheter tilsendt på mobilen? Send SPORT START til 1930. Tjenesten koster 2,- per melding.

Les sportsnyheter på mobilen: Send NETT til 1930 (gratis bokmerke)

Kommentarer til denne saken