Gå til sidens hovedinnhold

- Protestene hadde null effekt

Kjennelsene i afghanersaken er klare. Politiet vil sende ut flyktningene så fort som mulig.

- De er skuffet nå. Dette er rasjonelle mennesker som forstår systemene i Norge, men de innser nå at de omfattende protestene deres har hatt null effekt. De befinner seg i en håløs situasjon, og er svært bekymret over faren for å bli sendt tilbake til Afghanistan, sier advokatfullmektig Djordji Borojevic, ved Kløvfjell advokatfirma, som representerer tre av afghanerne som ble varetektsfengslet i dag.

Totalt elleve kjennelser ble avsagt i løpet av torsdag ettermiddag og kveld. I alle tilfellene ga retten politiet medhold i kravet om varetektsfengsling til 05. juli. Én samtykket i fengslingen mens resten påkjærte kjennelsen til lagmannsretten.

Flere kjennelser i morgen
Rundt 45 asylsøkere har campet foran Stortinget siden lørdag. De kjemper mot tvangsretur til hjemlandet og sa de ville sitte der til politikerne finner en løsning på problemet. Natt til torsdag ble de fjernet av politiet etter at fristen for protesten utløp onsdag klokken 22.

Politiets utlendingsenhet (PU) pågrep 21 afghanerne som oppholder seg ulovlig i landet. Elleve av disse ble framstilt for varetektsfengsling i Oslo tingrett i løpet av torsdag ettermiddag og kveld. De ti resterende pågrepne afghanerne vil bli framstilt for varetekt fredag.

Varetekt på Trandum
Fengslingsdommene har ingen avgjørende betydning for afghanernes asylsaker. De fengsles fordi det er en reell fare for at de vil forsøke å unndra seg kravet om hjemsendelse. Dette er åpenabart, de har lenge kjempet åpent for at asylsakene deres skal få en annen utgang, sier advokatfullmektig Borojevic.

Alle som har søkt asyl og fått avslag, plikter å forlate Norge frivillig og for egen regning. De som ikke forholder seg til dette er det politiets jobb å returnere. Det vil skje så fort som mulig innen varetektstiden utløper 5. juli, skriver politiet i en pressemelding.

Politiet ba retten om at afghanerne blir satt i varetekt i asylmottaket på Trandum av frykt for at de ikke vil reise ut frivillig.

- Livredde
Zahir Athari uttaler seg på vegne av de afghanske flyktningene. Han er selv blant de 20 afghanerne som ble dimittert av politiet i natt, men føler med sine 21 kamerater som framstilles for varetekt torsdag.

- Vi er livredde for at de blir sendt tilbake til et land i krig. Vi kommer til å fortsette kampen for å få omgjort vedtaket, sier han til Dagbladet.no.

Klokka 18 torsdag vil Athari og de andre løslatte afghanerne med støttespillere holde en markering foran Stortinget.

- I hele vår har det strømmet på med nyheter om hvordan situasjonen i Kabul forverrer seg. De siste dagene har situasjonen tilspisset seg enda mer. En rekke medlemmer i utenrikskomiteen, sier at flyktninger uten et aktivt nettverk som kan ta imot dem, absolutt ikke må returneres til Kabul, sier Simon Souyris Strumse i SOS Rasisme.

Reklame

Slik får du godt internett på hytta