Zlatan Ibrahimovic har vunnet det meste med sine respektive klubber, men mangler ett trofé. Mesterligagullet.

Paris Saint Germain-stjernen har uttalt at hans største drøm i karrieren er å vinne den gjeve ligaen, men han har ikke selv muligheten til å påvirke sine egne finalesjanser. Svensken ble nemlig skadet i den første av to kvartfinaler mot Chelsea forrige uke, og mister både tirsdagens returoppgjør på Stamford Bridge, og trolig også en eventuell semifinale.

Ibrahimvic må dermed legge all sin lit til lagkameratene, og håpe at de klarer å forsvare 3-1-ledelsen som de sikret seg på hjemmebane.

Heldigvis for den skadede stjernespissen, har han en av verdens beste midtstoppere på sin side. Thiago Silva står overfor sin kanskje største utfordring hittil i karrieren: å holde stengt for alle angrepene José Mourinho planlegger å gjøre mot PSGs mål.

Men sammenlignet med hva brasilianeren tidligere har måttet takle i livet, blir Chelsea-kampen en enkel sak.

Bussjåførene som reddet karrieren
Silva vokste opp i fattige kår i Rio de Janeiro. Foreldrene skilte seg da han var en liten, og faren forlot familien. Uten er sterk farsfigur, vokste Thiago opp til å bli en sjenert og usikker gutt. Han turte aldri spørre de andre barna om han kunne få være med å spille fotball, og ble sittende på sidelinjen og studere spillet.

- Jeg savnet faren min enormt mye da jeg var liten. Jeg manglet en person som kunne peke ut veien for meg, har Silva sagt om barndommen, ifølge Sportsbaldet.

Moren fikk seg etterhvert ny kjæreste, og Thiago fikk en etterlengtet stefar. Fotball ble deres felles interesse, og stefaren gjorde alt han kunne for at unge Silva skulle få spille så mye som mulig.

- Uten han i mitt liv, hadde jeg aldri vært der jeg er i dag. Han stilte alltid opp, og var der for meg helt vilkårsløst.

Familien slet økonomisk, og for at Thiago skulle komme seg til fotballtrening, fant stefaren ut at han kunne sette på seg skoleuniformen når han skulle ta bussen, slik at sjåførene trodde han skulle på skolen, og dermed ikke måtte betale for billett. Bussjåførene skjønte imidlertid som regel at det ikke kunne stemme at den unge gutten var på vei til skolen, og ville kaste ham av bussen. Silva var da alltid ærlig, og fortalte at det var fotballtrening han skulle på. Den sjenerte gutten tryglet om å få bli med bussen likevel, og sa at han ville være evig takknemlig hvis sjåførene kunne hjelpe han med å oppfylle drømmen om å bli fotballspiller.

- Ikke en eneste gang ble jeg kastet av. Jeg har mange bussjåfører jeg må takke, har Silva sagt.

(Artikkelen fortsetter under bildet)


- Legene ga meg to valg
Til tross for sin enorme kjærlighet til fotball, var ikke Silva et spesielt stort talent. Han prøvespilte for både Flamengo, Fluminense og Vasco De Gama, men ble vraket av samtlige. Til slutt fikk han sjansen hos den lille, lokale klubben RS Futebol, og ble proffspiller, slik han hadde drømt om.

I RS Futebol ble han omskolert til midtstopper, og hadde enorm fremgang den første sesongen. Han ble signert av Juventude, før en europeisk klubb endelig fikk øynene opp for ham, og turen gikk til Portugal og Porto.

Den første sesongen i Europa ble ingen stor suksess, og Silva slet med å spille seg inn på Portos A-lag. Etter kun seks måneder ble han sendt videre på lån til russiske Dynamo Moskva.

Det var desember, iskaldt, og den sjenerte 20-åringen slet med å få seg venner i Russland. Spesielt klimaforandringene ble tøffe for Silva, og han ble raskt slått ut av en mystisk lungesykdom.

- Jeg lå på sykehuset lenge. Jeg spiste så mye jeg bare klarte, men hadde ikke engang energi til å gå. Legene ga meg to valg: enten gjøre ingenting og håpe det ble bedre, eller skjære bort en del av den ene lungen. Det var helt uaktuelt for meg å miste en halv lunge. Det er rart å se tilbake på det i dag. Det er tøft nok å prøve å stoppe noen av verdens beste spisser med to lunger - tenk om jeg bare hadde hatt én og en halv?

To uker unna døden
Silva lå på sykehuset i mange måneder. Han kjedet seg enormt mye, og brukte tiden på å se så mye fotball som mulig. Akkurat som da han var liten og for sjenert til å spørre om å få være med å spille, brukte Thiago tiden sin på å studere fotball fra utsiden.

Samtidig ble tilstanden stadig forverret.

- Jeg stirret døden i hvitøyet. Jeg hadde ligget der i seks måneder da legene endelig skjønte hva som var feil med meg. De sa til meg at hvis det hadde drøyd to uker til, så hadde de ikke vært noe de kunne gjøre.

Diagnosen var knusende. Aggressiv tuberkulose.

- Det var nære å ta livet av meg. Det er nesten utrolig at jeg står her i dag, og har den fotballkarrieren jeg har. Å overkomme sykdommen er mitt livs største seier. Ikke alle titlene i Italia, Brasil eller Frankrike.

Nye problemer i Milan
Silva orket ikke bli igjen i Russland da han endelig var på beina igjen. Han dro tilbake til Brasil, og fikk sjansen hos Fluminense, til tross for at det fortsatt var stor usikkerhet knyttet til helsetilstanden hans.

Men istedenfor å ha stagnert i løpet av seks måneder i sykesengen, hadde Silva utviklet seg til å bli en enda bedre fotballspiller. Etter å ha studert andre spillere dag ut og dag inn, tok den nå 21 år gamle Silva med seg nye instinkter ut på gressmatta. I sin andre sesong i Fluminense, ledet han et forsvar som kun slapp inn 39 mål på 38 kamper, og klubben ble seriemester.

Silva ble igjen lagt merke til av europeiske klubber, og i desember 2008 ble han hentet til den italienske storklubben Milan.

Her skulle imidlertid problemene igjen melde seg for den uheldige brasilianeren.

Milan hadde nemlig allerede hentet inn to andre spillere uten europeisk pass, og Silva fikk ikke lov til å spille før juli 2009. Igjen måtte den unge forsvarsspilleren sitte på sidelinjen, men var det noe han hadde blitt god til, så var det å utnytte tiden. Silva studerte Milans forsvarsgeneraler, Alessandro Nesta og Paolo Maldini, til punkt og prikke, og sugde til seg så mye kunnskap han bare klarte.

Da han endelig fikk lov til å sette på seg Milan-drakta, overtok han plassen til klubblegenden Maldini, og det tok ikke lang tid før han overskygget både sin forgjenger, og midtstoppermakker Nesta.

(Artikkelen fortsetter under bildet)


Ville spille med Zlatan
Silva trivdes i Milan, og ønsket å bli i Italia så lenge som mulig. Den italienske klubben ble imidlertid truffet hardt av den økonomiske krisen i Europa, og da PSG tilbød 360 millioner kroner for den brasilianske midtstoppen, ble Silva, mot sin vilje, tvunget til å dra til Paris.

Det hjalp imidlertid på motivasjonen at han fikk med seg Ibrahimovic, som hadde kommet til Milan i 2011.

- Zlatan og jeg pratet sammen før vi signerte. Mitt ønske var at vi skulle fortsette å spille sammen i Milan, men til slutt ble vi enige om å heller fortsette sammen i PSG, har Silva tidligere sagt om overgangen.

Nå skal 29-åringen redde sin svenske kamerats drøm å vinne et Champions League-trofé. Tusenvis av timer på sidelinjen har gjort ham mer enn kapabel til nettopp det.

Og selv om han nå får spille fotball aktivt, har ikke Silva, som spiller for det brasilianske landslaget, sluttet å studere fotball på TV-skjermen.

- Hver eneste kveld klager min kone, Isabel, på at jeg ser for mye på fotball, når jeg i tillegg bruker hele dagen med ballen. Jeg sier til henne at hadde jeg ikke gjort det, hadde jeg fortsatt bodd i Brasil, og sikkert jobbet som bussjåfør.