Ifølge Dagbladet tok PSTs folk mandag kveld med seg en rekke filer fra Rolfsens kommende dokumentarfilm om Ubaydullah Hussain og islamistmiljøet i Norge.

Samme dag ble en 18 år gammel nordmann pågrepet i Göteborg av PST, som mener han var på vei til Syria for å slutte seg til ekstremistgruppen IS.

18-åringen nekter straffskyld.

Etter det VG får opplyst fra uavhengige kilder knyttes razziaen hjemme hos Rolfsen til pågripelsen av 18-åringen. Det er gjennomført flere razziaer knyttet til saken, ifølge avisen.

Rolfsen slo gjennom med filmen «Izzat» i 2005, og det er Rolfsen selv som bekrefter overfor Dagbladet at PST gjennomførte aksjonen i hans hjem vest i Oslo. PST har foreløpig ikke kommentert aksjonen.

Dokumentaren var nesten ferdig

Ifølge Rolfsen gjennomsøkte tjenestemennene også bilen hans. Rolfsen har jobbet med dokumentarprosjektet siden januar i fjor, og han er nær ferdigstillelse.

Politiaksjonen skjedde dagen før to ankesaker mot Ubaydullah Hussain startet i Borgarting lagmannsrett i Oslo.

Twitter bekrefter Rolfsen aksjonen. Han skriver at han ikke er mistenkt for noe og er vitne som følge av dokumentaren han lager om Ubaydullah Hussain, Profetens Ummah og «Norges evner til å takle situasjonen».

LES OGSÅ: Mener terrorhyllest bør straffes

LES OGSÅ: Norsk 18-åring pågrepet i Sverige - terrorsiktet av PST

Norsk Presseforbund reagerer

Generalsekretær i Norsk Presseforbund, Kjersti Løken Stavrum, reagerer kraftig på PSTs rassia hos dokumentarfilskaperen.

- PST må stoppe umiddelbart og forsikre oss på en troverdig måte at de ikke har og ikke kommer til å gjennomgå dette materiale. Dette er hendelser som minner om land vi overhodet ikke vil sammenlikne oss med, sier hun til Dagbladet.

Hun mener det sprer fare rundt kildevernet og pressefriheten, og har en skadelig signaleffekt som sier at man ikke lenger kan fortelle noe i fortrolighet til medier i Norge.

To pågående ankesaker

Under ankesaken som pågår mot Ubaydullah Hussain, uttalte påtalemyndigheten at det ikke er straffbart å hylle terrorhandlinger, men at det bør straffes dersom man gjør man det gjentatte ganger.

Hussain, som er av pakistansk opphav, ble først kjent i offentligheten som talsmann for den ytterliggående islamistgruppen Profetens Ummah i 2011.

Elden: – Uhørt av PST

Hussains forsvarer John Christian Elden slår tilbake mot PST, nettopp fordi hans egen klient er tiltalt for brudd på demokratiske prinsipper. Elden forsvarer også den 18 år gamle siktede mannen som ble pågrepet i Sverige.

– Det jeg vet er at de har tatt beslag i alt kildemateriale, alt ubrukt pressemateriale som skal være til bruk i en dokumentar om min klient Hussain. Det er uhørt når han som kilde til en dokumentar, når han gir opplysninger, så kan ikke politiet gå inn til journalisten og ta beslag i dette. Det hører ikke hjemme i et demokrati, sier Elden til Nettavisen og legger til:

– Det kan hvert fall ikke gjøres i en situasjon når Hussain selv sitter på tiltalebenken for brudd på norske demokratiske verdier. Det er spesielt av PST som helt klart bryter de samme normene.

– Din klient er blant annet tiltalt for brudd på demokratiske prinsipper. Hva tenker du om at PST går til aksjon mot en journalist?

– Det er jo brudd på de samme demokratiske verdiene, på en mye verre måte. Sikkerhetstjenesten skal ikke foreta razzia hos journalister og ta beslag i upublisert materiale. Det hører ikke hjemme i et demokrati.

– Hvordan reagerer Hussain på dette?

– Han har reagert på det, og er blitt fulgt av disse journalistene i over ett år og er hovedkilden i dokumentaren. Når PST går inn til journalisten og gjør beslag så holder ikke det, slår Elden fast.

Til NRK sier Rolfsen at 18-åringen skal ha reist til Gøteborg med den profilerte islamisten Ubaydullah Hussain, med Rolfsens filmteam på slep.

I februar 2014 ble Hussain dømt til 120 dagers fengsel for å ha framsatt trusler mot FFI-forskeren Brynjar Lia, samt mot journalistene Nina Johnsrud i Dagsavisen, Andreas Bakke Foss i Aftenposten og norske jøder.

Hussein var også tiltalt for å ha fremmet hatefulle ytringer på Facebook, blant annet mot samfunnsdebattanten Amal Aden, noe han ble frifunnet for.

Indirekte oppfordringer

Påtalemyndigheten har anket både frifinnelsen og straffeutmålingen og slått sammen de to sakene i en anke som denne uka behandles i Borgarting lagmannsrett.

Tirsdag forsøkte statsadvokat Carl Fredrik Fari å forklare hvorfor han mener at Husseins gjentatte hyllester av terroraksjoner i utlandet er indirekte oppfordringer som kan straffes etter terrorparagrafen.

– Utover formuleringene må man også ta i betraktning hvem som er avsender og hans posisjon innenfor radikal islam, sa Fari i sitt innledningsforedrag.

Forsvunne lydopptak

Hussein nekter å forklare seg i ankesaken og viser til de forklaringer han tidligere har gitt i avhør med Politiets sikkerhetstjeneste (PST) og i lagmannsretten.

PSTs opptak av avhørene er på uforklarlig vis blitt borte, men dette endret ikke Husseins syn. Han fastholder at han har sagt det som er å si i saken og nekter straffskyld.

Husseins forsvarer John Christian Elden er overrasket over påtalemyndighetens beslutning om å anke og fastholder at de uttalelsene hans klient har kommet med er innenfor ytringsfrihetens grenser.