PST innleder etterforskning for å finne ut om en norsk-somalier deltok i selvmordsangrepet mot et hotell i Somalia tirsdag.

Ifølge islamistgruppen al-Shabaab deltok en norsk-somalier i 60-årene i angrepet mot et hotell i Buloburde, 185 kilometer nord for Mogadishu.

Minst 20 personer skal ha blitt drept, de fleste av dem soldater fra de somaliske regjeringsstyrkene og den afrikanske fredsstyrken i landet.

Kom fra Norge

En talsmann for al-Shabaab oppga onsdag identiteten til den angivelige norsk-somalieren, som selv leste opp en kunngjøring på islamistgruppens radiostasjon før angrepet.

– Angriperen i Buloburde var en 60 år gammel mann som kom fra Norge for å kjempe mot Allahs fiender, sa talsmannen Abdul Aziz Abu Musab.

Dette ble bekreftet av den lokale guvernøren i området, Abdi Farah Laqanyo, som selv befant seg på hotellet da angriperne slo til.

Ifølge Laqanyo returnerte norsk-somalieren til hjemlandet for to år siden, for å slutte seg til al-Shabaab. Mannen sprengte seg selv i lufta under angrepet.

Hedmark?

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) har ennå ikke fastslått om den navngitte mannen var norsk statsborger, eller om han på annet vis hadde tilknytning til Norge.

– Vi arbeider fortsatt med å få avklart hvem dette er, sier seniorrådgiver Martin Bernsen i PST til NTB.

Opplysninger NTB har innhentet viser at en person med samme navn for noen år tilbake bodde i Stange på Hedmark, men PST kan ikke bekrefte disse opplysningene.

– Usikkerhet knyttet til navn og alder har vært et generelt problem med somaliere som kommer til Norge, sier Bernsen.

Vet ikke hvor mange

Hvor mange norsk-somaliere som har vendt tilbake til hjemlandet for å slutte seg til al-Shabaab, har PST ingen formening om.

– Vi vet ikke hvem som reiser ut og inn til enhver tid, det har ikke vi oversikt over, sier Bernsen.

– Men vi har advart mot dette de siste årene, legger han til.

PST har også vært bekymret over at enkelte personer i det somaliske miljøet har samlet inn penger i Norge til islamistgruppen, men har inntrykk av at denne virksomheten nå har avtatt.

– Vi har ikke fokus på det somaliske miljøet som sådan, men på enkeltpersoner der, sier Bernsen. (©NTB)

Hevder nordmann var selvmordsbomber i Somalia