SKIEN/OSLO (NTB): Terrordømte Anders Behring Breivik er den samme. Han viser ikke tegn på isolasjonsskader, lyder vurderingen fra flere psykiatere.

Les også: Utøya-pårørende: - Breivik er ikke blitt noe friskere

Psykiatrispesialist Randi Rosenqvist, som har observert Anders Behring Breivik i fengsel over flere år, vitnet onsdag ettermiddag i Skien fengsel i forbindelse med rettssaken om Breiviks soningsforhold.

Rosenqvist sier hun ikke har vært bekymret for at Breivik har fått isolasjonsskader.

– Nei, jeg kan ikke si det. Jeg har ikke fanget opp noe slikt. Man kan selvfølgelig bli deppa og i dårlig humør av å sitte i fengsel, men jeg oppfattet ikke noe som var relevant for isolasjonsskader, som er ganske alvorlig, forklarte Rosenqvist i retten.

Høy tåleevne

Rosenqvist sa også at hun oppfattet Breivik som en person som tålte isolasjon bedre enn mange andre innsatte, og viste til at han også i årene før angrepene holdt seg for seg selv og valgte å sitte alene med PC-en sin på gutterommet.

Da Rosenqvist uttalte dette, ristet Breivik gjentatte ganger på hodet.

Rosenqvist uttalte samtidig at hun var uenig i fengselsledelsens beslutning om å ikke gi Breivik en skikkelig PC.

– Jeg synes han skulle fått det, det kunne hjelpe med å holde hans mentale tilstand oppe.

Ser ingen endring

Anders Behring Breivik pakker sine høyreekstreme synspunkter inn i nazisme og politisk odinisme, men innholdet i budskapet hans er det samme som i 2012, mener psykologspesialist Pål Grøndahl.

Etter å ha hørt den terrordømte 37-åringen snakke nærmest uavbrutt i tre timer onsdag, konkluderer også Grøndahl med at Breivik viser ingen symptomer på isolasjonsskader – ut fra hva som er mulig å se fra tilhørerbenken.

– Han høres nærmest prikk lik ut som i forrige rettsrunde. Han er like tallorientert og pompøs, og like lite følelsesnær, sier Grøndahl.

Psykiatriprofessor Ulrik Malt er av samme oppfatning.

– Det er ingen endring. Det du ser, er den samme mannen som er opptatt av det politiske budskapet, og som monomant framfører dette, sier han.

Frykter ikke selvmord

I rettssaken om Breiviks soningsforhold trakk Breivik selv fram det han karakteriserte som et «stort antall» selvmord i norske fengsler. Han beskyldte staten for å forsøke å drepe ham ved hjelp av isolasjon.

Malt tolker imidlertid ikke dette som noe tegn på selvmordstanker hos Breivik.

– Jeg ser ikke en suicidalitet i dette. Ikke i det hele tatt. Dette er mer uttrykk for en kamp, sier Malt til NTB.

– Hvis han skulle begå selvmord, måtte han være deprimert. Nå er han ikke deprimert. Dette er mye mer et forsøk på å bruke sterke ord for å få folk til å forstå, sier han.

Teoretisk

Rettspsykiater Henning Værøy sier han er usikker på i hvilken grad det Breivik sier om isolasjon og selvmord, er basert på egne følelser. Han bemerker at Breivik snakket om dette på en teoretisk måte og brukte «man» i stedet for «jeg».

– Vi må holde åpent hva han har lest om og bare gjengir, og hva han egentlig har opplevd selv. Det vet vi ikke, sier Værøy.

Også han mener Breivik framstår som en mann som fortsatt er «i kamp».

Selv fortalte Breivik i retten at han er blitt mer apatisk enn før, ifølge ham en konsekvens av isolasjonen.

– Hva tenker du om det? spurte statens advokat Marius Emberland da Rosenqvist satt i vitneboksen.

– Vel, han er jo her, i hvert fall, svarte hun. (©NTB)

Les også:

Les også: Breivik hevder han er partisekretær i nordisk parti

Breivik: - Besøksvenn har klar agenda

Breivik: - Jeg har begynt å elske Paradise Hotel

Breivik: - Odin er min gud

Du kan følge direktedekningen fra Breivik-rettssaken her