Gå til sidens hovedinnhold

- Publiser Muhammed-tegningene

Magazinet-redaktør Vebjørn Selbekk oppfordrer norske medier til å publisere svenske Muhammed-karikaturer.

For to år siden ble Vebjørn Selbekk, redaktør for den kristne avisa Magazinet, truet etter å ha publisert de omstridte Muhammed-karikaturene som først sto på trykk i den danske avisa Jyllands-Posten. Nå oppfordrer han norske medier til å sette på trykk de nye Muhammed-karikaturene fra svensk presse, melder TV 2 Nyhetskanalen.

Ny karikaturstrid
Sverige fått sin egen karikaturstrid. Lederen for al-Qaida i Irak, Abu Omar al-Baghdadi, har satt en pris på hodet til kunstneren Lars Vilks, ifølge nyhetsbyrået AP. Også sjefredaktøren i Nerikes Allehanda er truet, skriver Dagens Nyheter. Det som har satt sinnene i kok er at avisa trykket en tegning av Lars Vilks, som viser profeten Muhammed med hundekropp. Tegningen har provosert muslimer både i Sverige og i utlandet.

- Det er flere likhetstrekk. Det mest åpenbare er vel at det også i denne saken var flere og ganske store aviser som også hadde trykket tegningen, mens det er én avis og én redaktør som får hele skylda, sier Selbekk i en kommentar til TV 2 Nyhetskanalen.

Oppfordrer til publisering
Selbekk ble drapstruet etter at hans avis trykket en faksimile av Muhammed-karikaturene fra Jyllands-Posten. På grunn av belastningen på hans familie, sier Magazinet-redaktøren at han ikke ville gjort det samme igjen. Men han oppfordrer store norske medier til å trykke tegningen som nå er omstridt.

- Ja, nå er denne saken langt oppe på dagsorden i norske medier på grunn av de nye truslene som har kommet. Hvis vi igjen da skal få oppleve at vi ikke skal se hva saken handler om fordi man er redd for konsekvensene av det, så har vi etter min mening kneblet norsk presse på en uakseptabel måte, sier Selbekk til TV 2 Nyhetskanalen.

På trykk i Bergen
Bergens Tidende trykket de svenske Muhammed-karikaturene allerede for to uker siden, skriver fagbladet Journalisten på nett. Avisa var ikke blant dem som gjenga de danske Muhammed-karikaturene forrige gang, men denne gangen valgte de annerledes. Kunstneren Lars Vilks er professor på Kunsthøgskolen i Bergen.

- Vi hadde en meget grundig diskusjon om denne saken for noen uker siden og bestemte oss for å trykke tegningen sammen med en artikkel om saken, sier sjefredaktør Einar Hålien i Bergens Tidende til journalisten.no.

Reklame

Nå er det superpriser på Pondus-album