Uansett hvilken vinteraktivitet man bedriver så ser helgen ut til å bli storartet over store deler av landet.

- Det er jo skikkelige pudderforhold flere steder som folk burde få vite om, sier Jens-Andreas Løland i Skiinfo til Nettavisen.

Sjekk været der du bor!

- Snøen laver ned over store deler av Norge, og Vestlandet har fått de største snøfallene. I tillegg har det kommet et bra påfyll av snø i Oppdal, noe som har vært etterlengtet for mange skikjørere.

Perfekt underlag
Grunnlaget før helgen er det ikke mye å klage på. Torsdag var det 11 pudderalarmer på sidene til Skiinfo. Bjorli toppet med 52 centimeter og står oppført med 23 ekstra centimeter nysnø allerede fredag morgen. Strandafjellet og Stordal er to anlegg som i løpet av to dager har fått 85 centimeter med nysnø.

Over en periode på sju dager, som både går bak og framover i tid, finner vi også Strandafjellet, Stordal og Sunnmørsalpane på snøtoppen. Snowfinder rapporterer om over en halvmeter med snø i disse områdene.

Melder om skredfare
I Oppdal er det flere heiser og bakker som nå åpner etter de siste dagers snøfall. Nå advarer skredekspert mot stor snøskredfare.

- Når Oppdal Skisenter åpner Vangslia til topps og transportløypene vil flere potensielle dødsfeller plutselig bli svært lett tilgjengelige, advarer tindevegleder Tor Olav Naalsund på Skiinfos nettsider.

Han er bosatt i Oppdal, og advarer folk mot å ferdes i brattheng etter snøfallet i skibygda i Sør-Trøndelag.

- Kommer det mer enn 10 centimeter snø kombinert med vind, får vi det som kalles kritisk nysnømengde. Dette betyr at det er fare for å utløse skred som er farlige. At det i tillegg er lenge siden forrige snøfall, kan gjøre forholdene enda skumlere hvis snøfall og vind kombineres på riktig, eller feil, måte.

Naalsund råder folk som ønsker å kjøre i løssnøen til å unngå heng som er brattere enn 30 grader.

På eget ansvar
Skisenteret i Oppdal er klar over at snøen gjør bakkene deres til et mekka for pudderfantaster. De understreker at løssnøkjøring alltid foregår på eget ansvar.

- Vi gjør ingenting for å sikre offpistekjørere mot snøskred, annet enn å varsle skredfaren ved alle dalstasjoner. I noen heng bruker vi dynamitt eller tråkkemaskin for å løse ut skred, men det er for å sikre løyper eller installasjoner i nærheten, ikke for å gjøre hengene tryggere for offpistekjørere. Jeg understreker at all kjøring utenfor preparerte løyper foregår på eget ansvar og at disse områdene må betraktes som usikrede, sier Tore Meirik i Oppdal Skisenter i en pressemelding.

Langrennsløypene har også selvfølgelig godt av nysnø, så nå venter det godt preparerte langrennsløyper i mil etter mil på mange skidestinasjoner, melder Skiinfo.

Det er syv norske skianlegg som melder om mer enn 20 mil med langrennsløyper som generelt sett har meget bra forhold.

Diverse lavtrykk
Både fredag, lørdag og søndag kan det komme litt snø enkelte steder langs kysten fra Sørlandet og opp til Midt-Norge. Meldingen fra Storm Weather Center er at diverse lavtrykk vil sannsynligvis opptre over havområdene og i perioder gi snøbyger på denne kyststrekningen, ellers i landet lite eller ingen nedbør.

- Fra lørdag og fram til tirsdag vil hele landet bli liggende i kaldluft, forklarer meteorolog Olav Krogsæter.

Været i Nord-Norge blir stadig bedre etter at etterdønningene fra Ask har lagt seg.

- Nå er endelig uværet kommet til oss her i Hammerfest! Vi storkoser oss med 36 m/s i kastene, var rapporten Nettavisen fikk fra Finnmark torsdag.

Prognosene for perioden fra lørdag til tirsdag viser lettskyet pent vær, men mer skyet i indre strøk. Sørøstlig kuling i utsatte fjordstrøk og kaldt.