Ville tigere kan dø ut allerede om tolv år dersom det ikke gjøres mer for å beskytte kattedyrets habitat og iverksettes tiltak mot krypskyting, opplyser dyrelivseksperter på et toppmøte i Russland.

World Wildlife Fund (WWF) sier at tallet på ville tigre har sunket til 3200, mens det for hundre år siden fantes over 100.000 ville tigre i naturen.

Avskoging og krypskyting
En av de største truslene mot tigerbestanden er avskoging og krypskyting. Tigerskinn er svært ettertraktet på det illegale markedet, og andre kroppsdeler brukes mye i tradisjonell, kinesisk medisin.

Det fem dager lange toppmøtet i St. Petersburg, som ble innledet i helgen, har satt som mål å doble tigerbestanden innen 2022. Forslaget får støtte fra 13 land som fortsatt har tigre.

- Dette møtet er et stort gjennombrudd. For første gang får WWF samlet statsoverhodene i de landene som fortsatt har tigre igjen i det fri. Det at disse landene nå forplikter seg til å redde tigeren, gjør at det endelig finnes håp for denne fantastiske dyrearten. Dette er tigerens aller siste sjanse, sier generalsekretær Rasmus Hansson i WWF-Norge i en pressemelding.

Det globale bevaringsprogrammet (Global Tiger Recovery Program) anslår at landene trenger 350 millioner dollar i støtte de første fem årene av det tolv år lange programmet.

Samle penger
Hensikten med toppmøtet er også å finne bistandsytere som er villige til å finansiere programmet. Rundt 30 prosent av finansieringen skal brukes til å bekjempe krypskytteri.

- For folk flest er tigere ett av verdens under, sier leder for WWF, James Leape, melder nyhetsbyrået AP.

Det er den russiske statsminister Vladimir Putin som er vertskap for møtet. Han har tidligere brukt kattedyret bevisst for å styrke sitt machoimage. Selve toppmøtet ledes av Det globale tigerinitiativet, som ble lansert av Verdensbanken-sjefen Robert Zoellick for to år siden.

Tilrettelegge for naturreservater
Leape mener landene som fortsatt har en tigerbestand, må få hjelp med å ivareta tigerens naturlige omgivelser, og tilrettelegge for naturreservater hvor kattedyrene blir beskyttet mot ulovlig krypskytteri.

- For å redde tigeren så må vi også redde skoger, gressletter og en rekke andre arter. Og samtidig bevarer man selve fundamentet i samfunnene som bor der. Økonomien deres avhenger mye av maten, vannet om materialene som de får fra skogene, sier han.

Tre av tigerens ni underarter har allerede dødd ut i løpet av de siste 70 årene. Bare det siste tiåret har bestanden falt med 40 prosent.

Putin engasjert
Statsminister Putin har engasjert seg mye i kampen med å bevare tigerbestanden. I 2008 ble han avbildet da han skjøt en tiger i Russland med et bedøvelsesgevær. Deretter festet han en sender på kattedyret som et ledd i et beskyttelsesprogram for tigre.

Samme år fikk han en to måneder gammel tigerunge i bursdagsgave. Den voksne tigeren er nå plassert i en russisk dyrehage.

Kilde: Associated Press