Gå til sidens hovedinnhold

Qatar kan miste fotball-VM

FIFA åpner for ny avstemning som kan gi nytt arrangørland.

Britiske Sunday Times avslørte søndag at den qatarske forretningsmannen Mohammed Bin Hammam skal ha betalt fem millioner dollar (over 30 millioner kroner) for å få VM i 2022 til Qatar.

Avisa har fått tilgang til en mengde hemmeligstemplede dokumenter som blant annet beviser at fotballedere i 30 afrikanske land har mottatt tilsammen 200.000 dollar.

Selv om majoriteten av disse lederne ikke kunne stemme, skriver Sunday Times at Bin Hammams strategi var å sikre Qatar-VM bred støtte blant landene på det afrikanske kontinentet, slik at de fire FIFA-representantene fra Afrika ble overbevist.

I tillegg skal Bin Hammam har overført 1,6 millioner dollar til daværende FIFA-visepresident Jack Warner, som var blant de som stemte på Qatar som arrangørland i 2022. Han trakk seg senere fra sitt verv som følge av andre korrupsjonsavsløringer.

Åpner for ny avstemning
Etter de siste avsløringene kom umiddelbart kravet om at en ny avstemning, og til BBC forteller nåværende FIFA-visepresident Jim Boyce at han ikke ser grunner til at man ikke kan gjennomføre en ny avsteming, dersom FIFAs egen etterforskning viser at det har skjedd korrupsjon.

- Vi har ikke noe problem med det i det hele tatt, sier Boyce til BBC etter avsløringene søndag.

Skulle en eventuell ny avstemning gi et annet resultat, vil det i tilfelle føre til at Qatars VM-planer må legges på is.

Qatars VM-komité benekter at Mohammed Bin Hammam skal ha drevet lobbyvirksomhet for å sikre landet fotball-VM om åtte år.

Bin Hammam har på sin side ikke ønsket å svare på Sunday Times påstander.

HTML EMBED
HTML EMBED

Kommentarer til denne saken