Svensk politi får i 1996 flere opplysninger om to drap som den dømte seriemorderen Thomas Quick skal angivelig ha begått i Norge. Det dreier seg om drapene på to unge asylsøkere på 17 og 18, som forsvant fra et mottak på Skullerud syv år tidligere, skriver Expressen.

Quick fortalte i avhør at han hadde drept guttene. Han skal ha lokket dem inn i bilen sin og kjørt av gårde mot svenskegrensen. Videre fortalte Quick at han drepte en av guttene i Mysen.

Deretter skal liket ha blitt plassert i bagasjerommet.

Tvilte på tilståelsen
Da Quick kom til Sverige skal han ifølge uttalelsen ha drept den andre gutten, parterte likene og gravd de ned i traktene rundt Lindesberg og Guldsmedshyttan.

Svensk politi tvilte på tilståelsen til Quick, men fortsatte etterforskningen da han pekte ut de angivelige drapsofrene på et bilde.

- Quick pekte ut stedet der likene skulle ha vært dumpet. Vi gravde, men fant først ingenting, sier den pensjonerte politikommissæren Ture Nässén til avisen.

- Jeg forsto allerede da at dette ikke stemte, sier han.

Var ikke døde
Da politiet dobbeltsjekket med det svenske innvandringstilsynet kom sannheten fram. Flyktningene var overhodet ikke døde. Den ene gutten bodde like utenfor Stockholm, mens den andre hadde utvandret til Canada.

De to asylsøkerne hadde riktignok forsvunnet sporløst fra mottaket på Skullerud i 1989, men det var for å søke asyl i Sverige.

- Vi tok kontakt med det svenske politiet og identifiserte oss. De tok fingeravtrykk for å forsikre seg om vår identitet, forteller mannen som er i 40-årene i dag.

Ett av Quicks påståtte ofre
Mannen synes det er ubehagelig å ha vært ett av Quicks påståtte ofre og vil helst legge hele saken bak seg.

- Thomas Quick sa at han hadde drept meg og vennen min. Det er lenge siden nå. Jeg ønsker ikke å snakke mer om det jeg ble involvert i. Jeg vil legge det bak meg og komme meg videre, sier han til Expressen.

I ettertid skal det ha vist seg Qucik fikk informasjonen om de to forsvunne asylsøkerne via norske medier.

- Man fant avisene med bilder i Quicks rom på Säter, sier den pensjonerte politikommissæren Ture Nässén til avisen.

Politiet skrinla drapsetterforskningen straks de forsto at drapene var oppspinn.

Quick har i år trukket tilbake tilståelsene på åtte drap han er dømt for. En svensk TV-dokumentar har også sådd tvil rundt flere av drapene Quick er dømt for.

Quick sier i TV-dokumentaren at han manipulerte etterforskerne og at han løy da han til slutt hevdet å ha tatt livet av 33 personer.