Thomas Quick sier at han manipulerte etterforskerne og at han har løyet da han til slutt hevdet å ha tatt livet av 33 personer. Quick er dømt for åtte drap.

I andre del av Sveriges Televisions dokumentar om Quick som ble vist på svensk TV søndag, kommer det fram nye opplysninger om informasjonen Quick ga i de første avhørene omkring Therese Johannessens forsvinning. En rekke av disse var fullstendig gale.

Feil på feil
Quick beskrev Therese som blond, mens hun i virkeligheten var helt mørk, skriver Expressen.se.

I tillegg fortalte han at det var fint vær den dagen han kidnappet 9-åringen, mens det i virkeligheten var kraftig uvær - og han beskrev høyblokkbegyggelsen på Fjell i Drammen som et område med gammel bebyggelse og eneboliger.

Quick ble dømt for drapet i 1998 - etter at han skal ha kommet med det som etterforskerne beskriver som opplysninger bare en gjerningsperson kunne kjenne til.

Les også: Quick: - Jeg ble lurt til å tilstå
Les også: - Quick er riktig drapsmann

- 98 av 100 feil
Quick forklarer dette slik i tv-dokumentaren:

- Når jeg har gitt 100 opplysninger, så er 98 feil og 2 rett. Jeg har gitt så utrolig mange opplysninger at det er klart jeg har truffet rett, sier Quick.

Svensken forteller at han fikk vite om forsvinningen til den norske jenta ved å lese om saken i VG. Avisen var tilsendt av en journalist. Deretter kom tilståelsen.

Avhørene fikk aldri retten høre. De måtte stole på det som ble gjenfortalt i retten, som var det som stemte overens med funnene. Den tidligere FBI-agenten Gregg McCrary har fulgt saken, og sa i første del av dokumentaren at formen på avhørene gjør at man leder den mistenkte.

(Saken fortsetter under bildet)

Medisinert: Ifølge journalene til Thomas Quicks fikk han store doser medisiner av typen benzodiazepiner. Dette er medisiner som virker angstdempende, muskelavslappende og søvninduserende.

Quick mener medisinene bidro til å bekrefte teorien om at han var en drapsmann. Høye doser benzodiazepiner til folk med lav impulskontroll kan løse opp hemninger, sier en lege i dokumentaren.

Må erkjenne tvil
Den tidligere sjefen for voldsavsnittet i Oslo politidistrikt, Finn Abrahamsen, var involvert i etterforskningen av alle de tre sakene som Quick er dømt for i Norge:

Drapet på Therese Johannessen (9) som forsvant fra Fjell i Drammen juli 1988, Trine Jensen (17) i 1981 på Svartskog i Oppegård og Gry Storvik (23) i 1985 på en parkeringsplass utenfor Kolbotn.

- Jeg har vært i tvil. Jeg må erkjenne at jeg alltid har vært i tvil rundt dette, sier Abrahamsen til TV 2.

Artikklen fortsetter under bildet

Anmeldt
Den svenske sjefsaktor Christer van der Kwast og avhørsleder Seppo Penttinen ble i forrige uke anmeldt for å ha bidratt til at Quick har tilstått de drapene som han nå hevder at han ikke har begått, skriver NTB.

Anmeldelsen kommer fra to personer som har fulgt saken i mediene.

Abrahamsen sier at de norske etterforskerne ikke deltok aktivt i avhørene av Quick:

- Våre etterforskere var ikke inne i selve avhørssituasjonen. Men de var til stede på dette. Det var den svenske etterforskeren som var sentral i disse avhørene, sier han.

Vil ha saken gjenopptatt
Etter at det ble kjent at tilståelsene ble trukket, sa moren til Therese, Inger-Lise Johannessen, at hun håper saken blir gjenopptatt av norsk politi.

- Jeg blir så sint. Jeg fatter ikke at politiet ikke kan ta tak i saken igjen. Jeg vil kjempe for at saken blir tatt opp igjen. Jeg gir meg ikke, sa hun til Nettavisen.

Hun sa videre at hun aldri har trodd på at Quick var gjerningsmannen.

Les også: - Jeg blir så sint
Les også: - Norsk politi kommer til å rødme

Statsadvokat Lasse Qvigstad sa i en kommentar at det ikke ville få betydning for saken at Quick har trukket tilståelsene.