Gå til sidens hovedinnhold

Rå oljeprisrekord

For første gang i historien er 80 dollar-grensen passert.

GRATIS OPPSETT: Les NA24 på mobil

På råvarebørsen i USA handles råoljen til historisk høye nivåer etter at en oljelagerrapport viser en større nedgang enn det som var ventet.

NA24 - din næringslivsavis

Da gulvhandelen stengte på Nymex kostet oktoberkontrakten på WTI-oljen 79,84 dollar. Dette er en oppgang på 2,1 prosent og atskillig høyere enn den tidligere rekorden på 78,77 dollar. I løpet av handelen ble oljen notert til 80,18 dollar på det meste. Prisene er nå hele 25 prosent høyere enn på samme tid i fjor.

Uventet fall
Det amerikanske energidepartementet leverte tall som viste at oljelagrene hadde falt med 7,01 millioner fat til 322,6 millioner fat forrige uke. Dette var langt mer enn konsensusen tallknuserne Bloomberg hadde hentet estimater fra forespeilet. De 17 analytikerne som var blitt spurt før fremleggelsen mente nemlig at lagertallene ville vise en nedgang på 2,7 millioner fat.

Da medlemmene av oljeeksporterende land møttes i Wien tirsdag bestemte de seg for å åpne kranene med 500.00 fat i fjerde kvartal. I forkant holdt den mektigste OPEC-nasjonen kortene tett til brystet og ville ikke avsløre sitt syn. Likevel var det lekkasjer om at Saudi-Arabia jobbet for å øke produksjonen til OPEC-landene.

- Syv millioner fat er forferdelig mye å miste på en uke. Det er en følelse om at OPEC ventet for lenge med å foreta dette grepet, sier energisikkerhetsanalytiker Rick Mueller, ifølge Bloomberg.

Uenighet i OPEC
Det er imidlertid signaler som tyder på at OPEC er delvis splittet innad og at alle ikke ønsket å øke produksjonen i like stor grad. Venezuela, Algerie og Iran signaliserte nemlig at de ikke ønsket en økning i produksjonen da de mener at det er mer enn nok tilgengelig olje på markedet.

- Dette viser at Saudierne fortsatt styrer denne gruppen. Iranerne og Venezuelanerne gjorde det veldig klart før møtet i dag om at de ikke har noen intensjoner om å godta en økning, sier Bill O'Grady hos A.G. Edwards & Sons, ifølge Bloomberg.

Les også: - Opec har all makt

Reklame

Nå kommer rentehoppene - slik beholder du lav boligrente