President Barack Obama antydet tirsdag kveld at rådgiverne i Bush-administrasjonen kan risikere å bli straffeforfulgt for å ha innvilget bruken av tortur under forhør.

Obama har bannlyst bruken av såkalt vanntortur, som simulerer drukning.

Tidligere denne uken avslørte New York Times at amerikanske myndigheter hadde benyttet seg av vanntortur 266 ganger på to terrormistenkte – deriblant mesterhjernen bak planleggingen av terrorangrepene i USA 11. september 2001.

Les også: CIA torturerte 266 ganger

Obama har tidligere understreket at CIA-agentene som gjennomførte de omstridte forhørsteknikkene kun fulgte ordre og vil derfor ikke bli straffeforfulgt.

En sak for justisministeren
Men Obama har nå antydet at Bushs rådgivere, som utarbeidet loven, kan få rettslige konsekvenser, skriver The Times.

- Jeg vil nok si at dette er en beslutning som må tas av justisministeren etter å ha vurdert lovverket, og jeg ønsker ikke å trekke noen konklusjoner, opplyste presidenten under en pressekonferanse i Det ovale kontor sammen med kongen av Jordan.

Dette strider mot uttalelsen til stabssjef i Det hvite hus, Rahm Emanuel, som poengterte i helgen at de som utarbeidet torturlovverket ikke vil bli straffefulgt.

- Må frigjøre dokumenter
Tidligere visepresident Dick Cheney mener bruken av torturen fremskaffet viktige etterretningsopplysninger. Cheney mener at hemmeligstemplede dokumenter skal frigjøres slik at offentligheten får se hvor suksessrik vanntorturen var i forbindelse med krigen mot terror.