Gå til sidens hovedinnhold

Radikal dansk skattereform

Den danske regjeringen gjør store endringer i skattesystemet for bedrifter.

Den borgerlige regjeringen i Danmark varsler omfattende endringer i det danske bedriftsskattesystemet. Dette er hovedtrekkene, slik de fredag blir gjengitt i ulike danske medier:

Den generelle skattesatsen senkes til 22 prosent fra 28 prosent, som er det samme nivået som i Norge. Men til gjengjeld begrenses bedriftenes muligheter til å trekke fra finanskostnader før beskatning, samtidig som avskrivningssatsene blir lavere, noe som gir høyere skatt.

Det reduserte rentefradraget er spesielt rettet mot utenlandske fond som kjøper opp danske bedrifter og minimerer skatteregningen ved å øke gjeldsfinansieringen, noe som fører til at det som tidligere var skattbart overskudd blir til gjeldsrenter.

Det har kommet blandede reaksjoner. Sosialdemokratenes Poul Nyrup Rasmussen mener forslaget ikke går langt nok. Fra arbeidsgiverhold mener man dette stiller Danmark i en særlig dårlig posisjon når det gjelder å tiltrekke seg investeringer og dessuten går ut over bedrifter som av legitime grunner har mye gjeld.

I samme gate innføres det også regler som skal hindre at fond tilbyr bonuser til lederne i bedrifter de forsøker å kjøpe opp, for å få disse til å bli med videre. Det har vært fokusert på at konsernsjef Henning Dyremose i teleselskapet TDC tjente stort da selskapet ble kjøpt opp.

Denne innskjerpingen begrunnes med at slike avtaler kan skape tvil om hvorvidt ledelsen opptrer lojalt i forhold til aksjonærene.

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien gratis