Gå til sidens hovedinnhold

Rådville Wall Street

Det ble en sprikende børsdag tirsdag hvor investorene hadde problemer med navigeringen.

GRATIS OPPSETT: Les NA24 på mobil

Fall i oljeprisen ga bare en kortvarig opptur i USA tirsdag hvor alle de tre toneangivende indeksene falt fra start. Til slutt var det bare den industritunge Dow Jones-indeksen som holdt hodet over vannet.

NA24 - din næringslivsavis

Sentralbanksjef Ben Bernanke advarte i en tale mandag mot faren ved den tiltagende inflasjonen. Rekordhøye energipriser presser prisveksten opp og han går langt i å antyde at de vil ta i bruk virkemidler for å hindre at inflasjonsforventningene skal øke. Hvis forventningene til stigende inflasjon øker, kan det gå ut over den økonomiske veksten i landet. Det er noe Bernanke ønsker å hindre.

Frykter renteheving
Blant annet frykter markedet at sentralbanken kan bli nødt til å heve renten for å unngå at inflasjonen skal ta overhånd. Det blir sett på som negativt i aksjemarkedet.

Eksporten i USA øker, men importveksten er fortsatt høyere. Dermed vokser handelsunderskuddet i den amerikanske økonomien. I april var handelslekkasjen på minus 60,9 milliarder dollar. Det er godt over forventningene til analytikerne som ventet minus 59,5 milliarder dollar. Det er særlig en stor økning i råoljeimporten som trekker importen opp.

Olje og dollar
Den mektige russiske toppsjefen Alexei Miller i Gazprom tror oljeprisen nå 250 dollar per fat i løpet av kort tid. Flere meglerhus har de siste ukene oppjustert sitt syn på oljemarkedet. Sist ut er Merrill Lynch og Citigroup som ser oljen i henholdsvis 114 dollar og 117 dollar i 2008 og 106 og 123 dollar per fat i 2009.

Det internasjonale energibyrået har nedjustert forventet etterspørselsvekst for inneværende og neste år. Samtidig ser de også at reservekapasiteten er begrenset og dermed at potensialet for produksjonsøkninger er redusert.

Da gulvhandelen stengte på råvarebørsen i New York kostet imidlertid et fat olje, med referanseverdi WTI og levering i juli, 131,31 dollar fatet. Dette er en nedgang på 3,04 dollar eller 2,3 prosent, ifølge Bloomberg News.

Les mer:Oljestup på dollarbyks

Tirsdagens prisnedgang kom som følge av at dollaren har styrket seg mot både euro og yen.

Dagens nøkkeltall:
Dow Jones +0,08% til 12.289,76

Nasdaq -0,43% til 2.448,94

S&P 500 -0,24% til 1.358,44

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Reklame

Nå: Gjør et kupp på alt du trenger til løpeturen

Kommentarer til denne saken