Gå til sidens hovedinnhold

Rafto-prisen til frihetskjemper

Paulos Tesfagiorgis fra Eritrea mottok søndag Rafto-prisen under en seremoni på Den Nationale Scene i Bergen.

Tesfagiorgis fikk prisen for sitt arbeid for demokratisering av Eritrea. I juryens begrunnelse heter det blant annet at han i mer enn tjue år har "arbeidet for at folket i Eritrea skal få bedre rettighetsvern og reell demokratisk innflytelse". Fredelige midler og dialog har alltid vært Tesfagiorgis’ vei.

- Den som kommer til makten gjennom væpnet kamp, har ingen demokratisk legitimitet, for han står ikke til ansvar overfor folket, er blant det han er kjent for å ha sagt.

Tesfagiorgis var sentral i Eritreas frigjøringskamp, men bidro også sterkt i arbeidet med å sikre sivilbefolkningen humanitær hjelp og har blant annet samarbeidet med Kirkens Nødhjelp. Etter frigjøringen var han i 1992 med på å grunnlegge et senter for menneskerettigheter i Asmara, og senere satt han som medlem av grunnlovkommisjonen for det nye selvstendige Eritrea.

Professor Thorolf Raftos minnepris gis ut hvert år til personer som kjemper for menneskerettigheter og demokrati. Fredsprisvinnerne Shirin Ebadi og Kim Dae-jung er blant dem som har fått prisen.

Reklame

Manchester City slår lillebror Manchester United søndag