Gå til sidens hovedinnhold

Raftopris-vinner forfølges

For to år siden vant Rebiya Kadeer Raftoprisen for sin kamp for uighurernes rettigheter i Kina. Nå er sønnene arrestert på grunn av morens frihetskamp.

Forfølgelsen av raftoprisvinner Rebiya Kadeer fortsetter - selv etter at hun ble løslatt fra kinesisk fengsel og flyttet til USA. Tre av hennes barn holdes i forvaring av kinesisk politi - og nå ber hun norske myndigheter om hjelp.

Det var gledesscener da uighurske Rebiya Kadeer kom til USA i fjor - løslatt etter seks år som samvittighetsfange i Kina. Men selv i frihet, er forfølgelsen ikke over.

Barna bor i Kina
Fem av barna hennes bor fremdeles i Uighur-provinsen Xinjiang i Kina. Denne uken fikk Rebiya en fortvilt telefon fra datteren der - som fortalte at politiet gikk løs på to av sønnene.

- Hun kunne høre dem skrike på telefonen, og min søster sa: de er i ferd med å besvime nå, forteller datteren til Rebiya til TV 2 Nyhetene.

De to sønnene er nå arrestert, og datteren holdes i forvaring. Ved Raftostiftelsen i Bergen har de ventet på at noe slikt ville skje med den tidligere raftoprisvinneren.

Truet før
Arrestasjonen kom samtidig som de to sønnene forberedte å møte en menneskerettighets delegasjon fra den amerikanske kongressen, som var i Kina.

- Da hun ble løslatt fra fengselet i 2005, sa kineserne at dersom du bruker din ytringsfrihet i vesten til å snakke om lidelsen til det uighurske folk, så skal vi knuse din familie og din forretningsvirksomhet, sier Arne L. Lynngård, styreleder i Raftostiftelsen.

I går reiste en delegasjon fra norsk UD til Kina. Både Rebiya selv og Raftostiftelsen ber dem om å ta opp saken med kinesiske myndigheter.

- Da hun ble løslatt fra fengselet i 2005, sa kineserne at dersom du bruker din ytringsfrihet i vesten til å snakke om lidelsene til det uighurske folk, så skal vi knuse din familie og din forretningsvirksomhet, sier Lynngård.

- Uakseptabelt
Det norske utenriksdepartementet mener det er helt uakseptabelt at det foregår vilkårlig arrestering av spesielle etniske grupper i Xinjiang.

- I den menneskerettighetsdialogen vi har nå, vil jeg ta opp fangers og de arrestertes rettigheter, og vil også ta spesielt opp Kadeers sak, sier statssekretær i UD, Raymond Johansen.

- Det er ikke bare vår familie som lider, alle uighurer lider på samme måte, så vi håper at norske myndigheter bryr seg om dette, sier datteren til Rebiya, Akida Kadeer.

Reklame

Stor oversikt: Her er salgene i nettbutikkene nå

Kommentarer til denne saken