Forfølgelsen av raftoprisvinner Rebiya Kadeer fortsetter - selv etter at hun ble løslatt fra kinesisk fengsel og flyttet til USA. Tre av hennes barn holdes i forvaring av kinesisk politi - og nå ber hun norske myndigheter om hjelp.
Det var gledesscener da uighurske Rebiya Kadeer kom til USA i fjor - løslatt etter seks år som samvittighetsfange i Kina. Men selv i frihet, er forfølgelsen ikke over.
Barna bor i Kina
Fem av barna hennes bor fremdeles i Uighur-provinsen Xinjiang i Kina. Denne uken fikk Rebiya en fortvilt telefon fra datteren der - som fortalte at politiet gikk løs på to av sønnene.
- Hun kunne høre dem skrike på telefonen, og min søster sa: de er i ferd med å besvime nå, forteller datteren til Rebiya til TV 2 Nyhetene.
De to sønnene er nå arrestert, og datteren holdes i forvaring. Ved Raftostiftelsen i Bergen har de ventet på at noe slikt ville skje med den tidligere raftoprisvinneren.
Truet før
Arrestasjonen kom samtidig som de to sønnene forberedte å møte en menneskerettighets delegasjon fra den amerikanske kongressen, som var i Kina.
- Da hun ble løslatt fra fengselet i 2005, sa kineserne at dersom du bruker din ytringsfrihet i vesten til å snakke om lidelsen til det uighurske folk, så skal vi knuse din familie og din forretningsvirksomhet, sier Arne L. Lynngård, styreleder i Raftostiftelsen.
I går reiste en delegasjon fra norsk UD til Kina. Både Rebiya selv og Raftostiftelsen ber dem om å ta opp saken med kinesiske myndigheter.
- Da hun ble løslatt fra fengselet i 2005, sa kineserne at dersom du bruker din ytringsfrihet i vesten til å snakke om lidelsene til det uighurske folk, så skal vi knuse din familie og din forretningsvirksomhet, sier Lynngård.
- Uakseptabelt
Det norske utenriksdepartementet mener det er helt uakseptabelt at det foregår vilkårlig arrestering av spesielle etniske grupper i Xinjiang.
- I den menneskerettighetsdialogen vi har nå, vil jeg ta opp fangers og de arrestertes rettigheter, og vil også ta spesielt opp Kadeers sak, sier statssekretær i UD, Raymond Johansen.
- Det er ikke bare vår familie som lider, alle uighurer lider på samme måte, så vi håper at norske myndigheter bryr seg om dette, sier datteren til Rebiya, Akida Kadeer.
