Gå til sidens hovedinnhold

«Rahila vil bli myrdet»

Les rapporten politiet holdt hemmmelig i åtte måneder.

I dag er det nøyaktig ett år siden 20 år gamle Rahila Iqbal døde under mistenkelige omstendigheter i Pakistan. Allerede dagen før dødsfallet ble norsk politi varslet om at 20-åringen var i fare.

- Vil bli myrdet
Politiet hemmeligholdt rapporten og innringerens identitet i åtte måneder av frykt for tipserens liv.

«Rahila vil bli myrdet», var beskjeden den norske politimannen fikk av Rahilas venninne dagen før hun døde.

Som første medium kan TV 2 Nettavisen i dag gjengi deler av innholdet i rapporten den norske politimannen skrev etter at Rahila døde i Pakistan 1. juni 2005.

Politimannen forteller i rapporten at han ble oppringt i 18-tiden 31. mai 2005 av en etnisk pakistansk kvinne bosatt i Norge. Kvinnen fortalte at Rahila var reist til Pakistan mot sin vilje og fryktet at hun ville bli myrdet.

Videre beskriver politimannen hvordan kvinnen dagen etter ringte tilbake og fortalte gråtkvalt at Rahila nå var død.

Les utdrag fra rapporten her:
«Kvinnen fortalte om ei venninne, norsk borger, etnisk pakistansk, som skulle ha reist til Pakistan mot sin egen vilje. Kvinnen oppgav at jenta het Iqbal, Rahila og var ca 20 år. Rahila var tidligere gift med en etnisk pakistaner som het NN, men de hadde flyttet fra hverandre i vinter. Rahila hadde bodd sammen med innringer siden slutten av februar 2005 og frem til hun reiste til Pakistan for noen dager siden».

«Kvinnen fortalte at Rahila ikke hadde hatt lyst til å reise, men følt seg tvunget av sine foreldre til å reise. Hun hadde trodd hun skulle være i Pakistan i ca 14 dager; angivelig på grunn av syke besteforeldre».

«Kvinnen som ringe rapportskriver, fryktet at Rahila ville bli holdt igjen i Pakistan i 2-3 måneder, og kvinnen fryktet at Rahila kunne bli myrdet i denne perioden; angivelig fordi hun hadde giftet seg med nevte NN, som tilhørte en lavere kaste enn Rahila og hennes familie».

«Kvinnen spurte rapportskriver om det var noe norsk politi kunne gjøre i saken. Hun ble informert om at det nå var sen kveld i Pakistan og at den norske ambassaden var stengt, men at rapportskriver kunne ringe den norske ambassaden den påfølgende dag og informere om overnevnte. Hun ble videre informert om at ambassaden sannsynligvis ikke kunne gi Rahila eller andre i en lignende situasjon beskyttelse under deres opphold i Pakistan, spesielt når informasjonen ikke var mer konkret».

«Neste morgen ringte kvinnen og opplyste om at hun hadde fått dødsfallet bekreftet og om at Rahila var død. Kvinnen gråt og sa ikke noe om omstendighetene rundt dødsfallet, men avsluttet samtalen raskt».

«Rapportskriver ringte henne senere og spurte om hun hadde fått dødsfallet bekreftet og om hun ville ta kontakt med politiet i Oslo med de opplysningene hun hadde mottatt. Det ønsket hun ikke. Hun ville være anonym i denne saken»

Norge tipset Pakistan
Etter telefonene dro politimannen på tjenestereise til utlandet, og da han kom tilbake etter en drøy uke var saken blitt kjent i media. Mannen snakket med kvinnen på nytt og nå ønsket hun å fortelle etterforskerne ved Oslo politidistrikt det hun visste i saken.

Etter tips fra norsk politi iverksatte politiet i Pakistan etterforskning. Det ble senere funnet ut at Rahila hadde sovemedisin i blodet da bilen hun satt i havnet i vannet. Det ble også funnet spor som tyder på at hun kunne ha vært utsatt for voldtekt.

Rahilas far og morfar, samt sjåføren som kjørte bilen da den havnet i vannet, er tiltalt for drap. En rettsinstans avviste til slutt saken på bakgrunn av manglende bevis.

Nå er det opp til pakistansk høyesterett hva som skjer videre i saken. Rahila-saken skulle behandles 13. mars, men er utsatt på ubestemt tid.

Kommentarer til denne saken