Gå til sidens hovedinnhold

Rakel (29) snakker fem språk. Nå har hun toppjobb i EU

Rundt 50 nordmenn er utsendt fra regjeringen til stillinger i EU-kommisjonen. Rakel Hunstad (29) fra Bodø er en av dem.

Etter nesten fire år i jobben som rådgiver i Olje- og energidepartementet, fikk Rakel Hunstad fra Bodø muligheten til å jobbe i Europa-kommisjonen, også kalt EU-kommisjonen, skriver Avisa Nordland.

- Jeg er fortsatt ansatt i departementet, og er utsendt fra departementet til EU-kommisjonen, forklarer Hunstad som har tittelen nasjonal ekspert i generaldirektoratet for energi i EU-kommisjonen.

Annen arbeidskultur
Jobben holder henne i Brussel, en by hun tidligere også har bodd i da hun tok sin mastergrad i politisk økonomi.

- Jeg var derfor forberedt på at det var en annen arbeidskultur i Brussel, enn hjemme i Norge, sier hun og fortsetter:

- Det er hardt arbeid, men også veldig artig. Og jeg er glad for å få muligheten til å jobbe med det som er mitt fagfelt, sier Hunstad som fikk EU-jobben før jul i fjor, og begynte i jobben 1. mars.

- Det forventes mye, men man får også mye tillit og ansvar, sier hun.

- Det er i EU-kommisjonen politikken utformes
Fra før har Hunstad hatt statlig eierskap og fornybar energi som sine hovedfelt i departementet. Og selv om hun ikke kan snakke så mye om de sakene hun jobber med i EU-kommisjonen, forteller hun at det først og fremst dreier seg om EUs politikk på karbonfangst og lagringsteknologi.

Hunstad påpeker at de rundt 50 nasjonale ekspertene som Norge har i forskjellige områder i EU-kommisjonen, er viktige for at regjeringen skal få ny informasjon hurtig, og en viktig bakvei for Norge å kunne påvirke EU-politikken.

- Det er i EU-kommisjonen politikken utformes og som kommer med lovforslag. Og som et ikke-medlemsland er dette en mulighet for Norge å få være med å påvirke dette, sier hun og fortsetter:

- Brussel er en by med mye informasjon, og ved å være fysisk til stede plukker man mye av dette opp på et betydelig tidligere tidspunkt. Det er viktig at vi kan fremme Norges synspunkter i forskjellige saker gjennom hele prosessen, og ikke bare i sluttspurten.

Olje og gass er viktig for landsdelen
Avisa Nordland møter Rakel Hunstad på flyplassen i Bodø, på vei tilbake til Brussel etter påskeferie i Junkerdal.

- Det har vært en fantastisk flott ferie. Jeg savner alltid Bodø og er hjemme så ofte jeg kan. Det blir ikke så ofte som jeg ønsker, men i hvert fall hver påske, sier Hunstad som ikke har bodd hjemme i Bodø de siste ti årene.

Hun ønsker ikke å uttale seg om olje- og gassutvinning i Nord-Norge, men innrømmer at det vil ha mye å si for hennes framtidige jobbmuligheter hjemme i Bodø.

- Det er uansett en veldig viktig sak for hele landsdelen, og Norge har en helt unik kompetanse innenfor olje- og gassvirksomhet, fastslår Hunstad.

Snakker fem språk
Etter å ha bodd i både Tyskland og Costa Rica, flyttet hun til Milano der hun bodde i tre år og tok sin bachelorgrad i økonomi og ledelse.

Rakel Hunstad snakker derfor både tysk, spansk og italiensk, i tillegg til engelsk.

- Er denne språkkunnskapen en av grunnene til at nettopp du har fått denne EU-jobben, tror du?

- Ja, det tror jeg absolutt. Jeg har en god utdannelse, men det holder ikke bare med en god utdannelse. Det er en steintøff konkurranse der ute og mange flinke folk. Jeg har derfor hele tiden vært målrettet i å lære meg nye ting og nye språk. Man må jobbe hele veien for å skaffe seg ny kunnskap, sier Hunstad.

Les flere saker i Avisa Nordland

Kommentarer til denne saken