Datoen var 3. september 1989. Stedet var Maracana, verdens største fotballarena. Til stede var 141.000 mennesker og to intenst rivaliserende fotballag – Chile og Brasil, som i kveld møtes i VMs åttendedelsfinale.

Følg kampen her fra 20.30.

Brasil måtte vinne for å være sikre på å kvalifisere seg til VM i Italia i 1990, og stemningen var opphetet på forhånd.

Det første oppgjøret i Santiago hadde eksplodert fra start da en chilensk spiller bet Romario i åpningsminuttet, og begge ble utvist. Brasil tok ledelsen, men Chile utlignet på et kontroversielt frisparkmål.

Fløyet inn av forsvaret
Stemningen var såpass hatsk lagene imellom at det chilenske laget kom til Rio de Janeiro i et fly fra luftforsvaret og kom ikke før samme dag som returkampen skulle spilles.

På Maracana tok Brasil ledelsen like etter pause, men med rundt 25 minutter igjen skjedde det som ingen av de tilstedeværende vil glemme.

En fyrverkerirakett sendt av den unge sekretæren Rosemery de Mello landet på banen i nærheten av den chilenske keeperen Roberto Rojas. Rojas ble liggende på banen å vri seg i smerte.

Blodet rant fra hodet hans, og han ble båret ut av banen. Etter mye om og men, blåste dommeren av kampen. Det gikk opp for tilskuerne at Brasil kom til å bli fradømt seieren, og gå glipp av et VM-sluttspill for aller første gang.

141.000 tilskuere forlot Maracana i stillhet og skam.

Avslørt
I timene etter kampen snudde imidlertid stemningen, og mistanken begynte å rette seg mot keeper Rojas. TV-bildene viste at raketten landet minst et par meter fra den chilenske keeperen.

Hvordan kunne han bli alvorlig skadet og så blodig?

Se video av episoden her:
(Artikkelen fortsetter under videovinduet)

HTML EMBED

Fifa etterforsket saken og fant svaret. Hodeskaden hadde Rojas påført seg selv med et barberblad han hadde gjemt i keeperhansken.

Han hadde altså satt det hele i scene for at kampen skulle bli stoppet Chile skulle bli tilkjent seieren.

I stedet ble Brasil gitt en 2-0-seier på papiret og var dermed klare for Italia-VM.

Chile ble utestengt også fra VM i 1994 og Rojas ble utestengt fra fotballen på livstid.

Endte i Playboy
Rosemery de Mello, sekretæren som hadde sendt raketten, ble arrestert, men sluppet fri etter 24 timer. Hun utnyttet imidlertid situasjonen. To måneder senere poserte hun naken for Playboy, tjente en god slump penger før hun forsvant ut av medienes søkelys igjen.

Rojas ble benådet etter en stund, og jobbet blant annet som keepertrener og manager for São Paulo i Brasil.

Det blir forhåpentligvis en intens, men ikke like skandaløs kamp når Brasil og Chile møtes for å kjempe om en plass i VMs kvartfinale i kveld.