Gå til sidens hovedinnhold

Råkjørte for en halv mill

En omreisende gjeng med steinleggere har pådratt seg en halv million kroner i fartsbøter på under en måned.

(iBergen.no) Politiet i Bergen har de siste ukene hatt sitt fulle hyre med å hente inn bøter fra en omreisende gjeng med engelskmenn og polakker. Gjengen, der mange av dem er uten både førerkort og identifikasjonspapirer, har reist land og strand og tilbudt folk å legge belegningsstein. Arbeidet skal det foreløpig ikke være noe å utsette på, men kjøringen er under en hver kritikk.

- ATK-passeringene (fotobokser) utgjør tilsammen over en halv million i bøter på en knapp måned. Noen ganger har de passert fotoboksene flere ganger daglig, sier leder ved trafikkseksjonen Sentrum politistasjon, Jan Gunnar Bøe til iBergen.no.

Om igjen og om igjen
Det er stort sett de samme bilene har blitt tatt i fotoboksene i Fløyfjellstunnelen og Damsgårdstunnelen, men politiet har ikke identifisert alle førerne på bildene. Dermed kan det bli vanskelig for politiet å hente inn samtlige kroner til statskassen.

Eierforholdene på bilene er heller ikke så lett å finne ut av siden flere kjøretøy mangler papirer.

- Vi har derfor tatt beslag i et par kjøretøyer, sier Bøe.

Noen av mennene ble tatt av politiet da de stakk av fra en trafikkulykke i Olsvik i forrige uke. Fyllingsdalen politistasjon hadde da inne 10-12 av mennene til avhør.

Løslatt mot kausjon
En av mennene ble tirsdag varetektsfengslet for én uke, siktet for å 92.000 kroner i uoppgjorte bøter etter 29 blink i fotobokser. Den irske 59-åringen kan imidlertid være tilbake bak rattet allerede i morgen.

- Han kan løslates mot kausjon på 25.000 kroner, noe som er et veldig uvanlig fengslingssurrogat, sier politijurist Robert Haukeland til iBergen.no.

Etter fengslingsmøtet satte mannen igang en heftig ringerunde for å samle inn kausjonsbeløpet.

- Skjønte ikke km/t
- Vi synes ikke det er nok med kausjon som reaksjonsform. Politiet har store problemer med utlendinger og fotobokser. Systemet for inndrivelse av bøter fungerer dårlig overfor andre land. Derfor bør det være rom for en ubetinget reaksjon. Vi må sette foten ned og vise at problemet må taes på alvor, sier Haukeland.

59-åringen erkjenner å ha råkjørt forbi fotobokser 22 ganger.

- Jeg misforsto dette med miles og kilometer. Blinkene fra fotoboksene så jeg, men tenkte ikke noe videre over det, skal mannen ha forklart politiet.

Les flere nyheter på iBergen.no

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien gratis