Gå til sidens hovedinnhold

Rakk aldri å varsle toget

Umiddelbart etter at brøytebilen skled utfor perrongen på Vestby, fikk toglederen i Oslo beskjed. Men vedkommende rakk ikke å varsle lokføreren før det smalt.

- Brøytebilsjåføren ringte toglederen, men så rakk man ikke å varsle toget tidsnok før det kom, sier politiførstebetjent Ronny Samuelsen ved Vestby lensmannskontor til TV 2 Nettavisen.

Ifølge politiet skal toglederen ha forsøkt å få kontakt med lokføreren da sammenstøtet skjedde.

- Full panikk
Det svenske passasjertoget braste dermed rett inn i brøytebilen, som kort tid i forveien hadde sklidd utenfor perrongen på Vestby stasjon i Akershus.

Etter cirka 500 meter sporet toget av.

- Toget hadde en relativ høy hastighet da det passerte Vestby stasjon, cirka 130 kilometer i timen. Derfor tok det lang tid før det fikk stanset, sier Samuelsen.

Til alt hell ble ingen av de rundt 50 passasjerene skadd. Panikken spredte seg derimot på toget.

- Gnistene sto fra lokomotivet. Vi var redd hele toget skulle ta fyr. Folk fikk full panikk, og forsøkte å ta seg bakover i toget på det hellende gulvet, sier passasjerene Atle Kristiansen (29) og Erik Wollebæk (24) til VG.

Full granskning
Linx-toget var på vei fra Göteborg til Oslo da ulykken skjedde klokken 16.45 søndag ettermiddag. Det som kunne gått så mye verre, blir nå gransket av både politi, Jernbaneverkets egen uhellskommisjon og Havarikommisjonen.

Ingen av disse ønsker å si noe særlig om etterforskningen.

- Lokfører og fører av brøytebilen samt to vitner er blitt avhørt så langt i saken. Innholdet i forklaringene vil vi ikke kommentere ennå, sier politiførstebetjent Samuelsen.

Store forsinkelser
Mandag formiddag ligger fortsatt lokomotivet og de tre vognene hulter i bulter på og utenfor jernbanelinja. Jernbaneverket jobber på spreng med å få ryddet banen.

- Vi venter på noen store kraner som kan heise de tunge vognene vekk, noe vi håper vil skje i løpet av dagen, sier informasjonssjef Ellen Svendsvoll i Jernbaneverket Region Øst til TV 2 Nettavisen.

NSB anslår at cirka 4000 passasjerer blir berørt av uhellet. Mange pendlere kom derfor for sent på jobben mandag morgen.

- Dette er noe vi beklager. Vi hadde satt opp 70 busser, men det ble ikke nok i rushtiden. For noen ble det en ventetid på opptil en time, opplyser informasjonssjef Audun Tjomsland i NSB.

Åpner tirsdag?
Jernbaneverket håper de kan åpne i hvert fall en av de to toglinjene på stedet tirsdag, men sier dette også er usikkert.

Inntil videre må passasjerene belage seg på busstransport forbi avsporingsstedet.

Reklame

Enormt salg på alt du trenger til løping