Ikledd en overlevingsdrakt hoppet innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) i sjøen for å la seg redde opp igjen utenfor den greske øya Lesvos tirsdag.

Bakgrunnen var at hun skulle sette seg inn i situasjonen som flyktningene er i, men flere reagerer nå på det Listhaug gjorde.

- Det er som å åpne vinduet for å kjenne hvordan det er å være uteligger. Det beste en kan si er vel at det er pinlig, sier SVs stortingsrepresentant Karin Andersen til Nettavisen.

Les også: Listhaug ble «reddet» i Middelhavet

- Listhaug velger å bade

Andersen mener dette er svært upassende av Listhaug når dødstallene for desperate flyktninger som drukner i Middelhavet øker.

- Situasjonen i Hellas er prekær for flyktningene og myndighetene. Når dette pågår, velger Listhaug å bade, og hun snakker om hvor flink hun er og at det eneste viktige er å få sendt alle tilbake til Tyrkia, et land som bryter menneskerettigheten og der ingen er trygg for å bli sendt tilbake inn i krigssonen, sier SV-politikeren, og legger til:

- Hennes mål er at Norge skal være meste avvisende til asylsøkerne i Europa, istedenfor å være i front for menneskerettigheter og overtale andre europeiske land til å stå opp for det verdigrunnlaget vi er tuftet på og dele ansvar, slik SV har foreslått, sier hun.

Les også: Listhaug er Hagens soleklare favoritt

(Artikkelen fortsetter under bildet)


- Respektløst!

Hun er ikke den eneste som reagerer. På sosiale medier blir Listhaugs hopp i havet kritisert og harselert med.

«Det er ulike virkeligheter, det er ikke annet å si. 400 druknet i Middelhavet på søndag. Dagen etter bader Listhaug foran kameraene for å kjenne hvordan det er», skriver filmskaper Margreth Olin på Facebook.

Her er noen av de andre reaksjonene:

«Her får Listhaug prøve å bli reddet i Middelhavet: - Respektløst, Listhaug!»

«Kven tenkte at Listhaug-stuntet var ein god idé? Får like stort inntrykk av korleis flyktn. har det ved å svømme i AdO, som med den drakta».

«Sylvi Listhaug tar en veldig lang lunsjpause i dag så hun får vite hvordan de arbeidsledige har det».

«Det er jo fint å tenkje på at ikkje alt politikarar gjer har blitt gjennomplanlagt av PR-folk».


Listhaug: - Gjorde det med glede

Listhaug selv sier hun hoppet i sjøen med glede.

- Mannskapet på redningsskøyten spurte meg om jeg ville se hvordan de jobber og bli reddet opp av sjøen, og det gjorde jeg med glede. Det var en opplevelse å se hvordan våre norske helter ombord utfører jobben sin med å redde menneskeliv. Jeg er stolt av innsatsen deres. På bare denne båten har de reddet over 3000 liv fra drukningsdøden, sier Listhaug i en kommentar til Nettavisen.

Også tirsdag kommenterte hun hvorfor hun lot seg redde.

- Du kan ikke sette deg inn i situasjonen som flyktningene er i, men man kan se det fra det perspektivet, hvordan det er å ligge i vannet på den måten. De har jo ikke overlevingsdrakt, så det vil ikke være sammenlignbart. Men jeg fikk se hvordan personalet her jobber, sa Listhaug, ifølge NTB.


Torsdag reiser Sylvi Listhaug til Luxembourg for å diskutere flyktningsituasjonen med justis- og innenriksministrene i EU.