Fotballpresident Yngve Hallén gjorde det i Nettavisen fredag klart at Norges Fotballforbund (NFF) ikke kommer til å boikotte fotball-VM i Qatar i 2022, til tross for at mesterskapet er omgitt av både korrupsjonsanklager og umenneskelige arbeidsforhold for fremmedarbeidere som Qatar han hentet til landet for å bygge stadionanleggene.

Generalsekretær Sharan Burrow i International Trade Union Confederation mener at så mange som 4000 arbeidere kan komme til å omkomme før mesterskapet sparkes i gang. Hittil har nærmere 1000 mennesker mistet livet.

På spørsmål om en boikott er et tema, svarer Hallén «nei», og på spørsmål om det kan bli aktuelt senere, kommer fotballpresidenten med et mer utfyllende svar, som legger ansvaret over på politikerne i landet.

- Da må myndighetene på en måte ta ut sine bedrifter. Norge eier store virksomheter som er i Qatar. Da må de gå foran og si at dette er et virkemiddel de vil bruke. Jeg tror ikke idretten ensidig skal bruke sånne virkemidler, uten at myndighetene og folkene i de landene tar det initiativet, sier Hallen til Nettavisen.

Dette svaret får Rasmus Hansson i Miljøpartiet De Grønne (MDG) til å rase.

- Det må være et soleklart ansvar for NFF selv å ta stilling til den samlede kvaliteten på det aller viktigste arrangementet i sin idrett. Jeg reagerer sterkt på at Hallén bruker norske eierinteresser i Qatar som argument for å ignorere umenneskelige arbeidsforhold, sier Hansson til Nettavisen.

NFF-kampanjen «Handshake for peace» har fått mye oppmerksomhet, og NFF snakker gjerne i store bokstaver om fair play.

Hansson lurer på om dette bare er tomme ord.

- Det er helt uholdbart om en idrett som er veldig opptatt av regler og fair play på banen, snur ryggen til regler og fair play rett utenfor banen. Vi kan jo ikke rekruttere barna våre til en idrett med slike holdninger, mener Hansson.

- Hvis NFF ikke tar ansvar kan det selvsagt bli nødvendig for politikerne å gjøre det, men det ville være et nederlag for fotballen, avslutter Rasmus Hansson.