Gå til sidens hovedinnhold

Raser mot henleggelser

Norge ligger på innbruddstoppen og politiet oppklarer bare et fåtall av sakene. En rekke av sakene som blir henlagt har kjent gjerningsmann. Leserne forteller sine historier her.

Bare tre land i verden har flere tyverier enn Norge sett i forhold til folketallet. Ifølge statistikken blir 4,3 prosent av befolkningen i Norge frastjålet noe i løpet av ett år. Oppklaringsprosenten for tyverier her til lands er bemerkelsesverdig lav. Bare 11-12 prosent av de anmeldte sakene blir oppklart.

Opprørte lesere
Etter at TV 2 Nettavisen tok opp saken, har et tyvetalls lesere sendt inn mail der de forteller om saker der identiteten til gjerningsmannen har vært kjent - men sakene har likevel blitt henlagt.

Helge Hamre Tukun fra Slattum forteller følgende historie:

«Sommeren for to år siden ble vår motorsykkel forsøkt stjålet på Korsvoll i Oslo. Politiet tok gjerningsmennene på fersk gjerning mens de borret opp tenningslåsen. Politiet tok med seg gjerningsmennene - men henla senere saken på grunn av bevisets stilling! Begge gjerningsmennene var godt kjent av politiet. Ganske utrolig. Det er ikke rart det stjeles mye her i landet»

Fant konvolutt
David Kreiberg har sendt mail der han forteller at bilen hans ble stjålet da han var på et byggeprosjekt i Vestby i Akershus.

«Etter at tyven hadde kjørt halve Norge rundt i bilen min, og gjennom flere bomstasjoner uten å betale, ble bilen funnet igjen ikke langt fra der den ble stjålet. Etter at politiet hadde satt sine «dyktigste detektiver» på saken og sett gjennom bilen for bevismateriale, hentet jeg bilen. Samtidig som jeg ryddet bilen for tomme ølflasker som tyven hadde etterlatt, fant jeg en konvolutt med navn og adresse på en person som var ikke ukjent av politiet i Follo. Dette er dessverre enda et eksempel på hvor lite interessert politiet er i å stille kriminelle personer til ansvar – selv når tyven praktisk talt ber om å bli tatt.»

Pågrep tyv
Morten Danielsen skriver i en mail at båten hans ble stjålet – og funnet igjen etter to dager.

«Jeg var med politiet da de pågrep en av tyvene etter vitneutsagn fra naboer der båten ble funnet. Tyven ble spurt av politiet om han kunne hente noe som var stjålet fra båten. Tyven hentet blant annet en flaske pils fra en campingvogn, og i avhør oppga han navnet på en annen person som ha påstod hadde stjålet båten, mens han selv bare hadde vært med. Saken ble henlagt på grunn av bevisets stilling¿»

”Gadd ikke komme”
En annen leser, Thomas Weiseth, skriver i en mail om firmabilen som ble fullstendig ramponert - men politiet kom ikke for å ta fingeravtrykk.

«Bilen ble fullstendig ramponert, noe som gjorde at jeg ble påført store reparasjonskostnader. Umiddelbart etter hendelsen meldte jeg fra om innbruddet og hærverket til politiet. De gadd ikke engang å komme ut for å se på bilen. Jeg tenkte selvsagt at det var naturlig at de kom for å ta fingeravtrykk eller andre bevis for å kunne fakke gjerningsmannen. Men nei, jeg så aldri noe til politiet. Ille at det står så dårlig stelt i Norge at politiet ikke har kapasitet til å hjelpe folk når de er uheldige.»

Tatt på fersken
I Stavanger opplevde Tommy Andersen at tyver brøt seg inn og ramponerte tre biler, deriblant hans egen, på en parkeringsplass i Stavanger.

«De tre tyvene ble tatt på fersk gjerning etter tips fra forbipasserende. Alle de berørte anmeldte sakene til politiet. Tyvene ble løslatt dagen etter og sakene henlagt. Begrunnelsen: Det er ingen mistenkte i saken! Forstå det den som kan.»

«Overmakten for stor»
Peder Pedersen i Oslo ble frastjålet bilen i fjor høst, én dag etter at den var kjørt fra Finnmark til Oslo.

«Etter to uker ble den funnet i Asker, med en person i bilen som ble fengslet i Oslo. Bilen var full av sprøyter, brukerutstyr og annet som tilhørte den narkomane tyven. I tillegg inneholdt bilen en stor verktøykasse og andre personlige effekter fra tyven. Dette skulle gis videre til politiet, men jeg tipper dette ble gitt tilbake til tyven, slik at han kunne traske videre og gjøre flere brekk. Rett etter fikk jeg brev om at saken var henlagt på grunn av bevisets stilling. Vi fant ut at vi ikke gadd å gå videre med saken. Overmakten virket for stor.»

Det hører med til historien at bilen til Pedersen, en Mazda 626, ble stjålet igjen nå i helgen.

Nytteløst å etterforske
De fleste av historiene som TV 2 Nettavisen-leserne har sendt inn, har lignende innhold. De har opplevd innbrudd i biler eller hus, identiteten til gjerningsmennene er ofte kjent, men politiet henlegger sakene.

Etter at tyveritallene ble presentert i forrige uke, kommenterte Politidirektoratet tallene slik:

- Mange av tyverisakene er så vanskelig å oppklare at det ikke blir riktig å bruke store ressurser på å oppklare dem. Politiet har derfor et stort fokus på forebygging av denne typen kriminalitet, sa seniorrådgiver Liv Hilde Birkelund i Politidirektoratet

Reklame

Halv pris hos Ferner Jacobsen

Kommentarer til denne saken