OSLO (Nettavisen): - Dette har jeg ventet lenge på å si: «Morna, Jens!» ropte Siv Jensen fra scenen på Fremskrittspartiets valgvake til stormende jubel.
- Vi har de tøffeste velgerne, de tøffeste tillitsvalgte, de tøffeste folkevalgte, de tøffeste vaffelstekerne. Men jeg skal dele en hemmelighet med dere. Jeg tror vi har den tøffeste forhandleren også! fortsatte hun.
For første gang i Frps historie skal partiet nå sette seg ned og forhandle regjeringsplattform.
- Kjenn på det. Det er mye ansvar i det, sa Jensen.
Les også:Alle fire må med i regjering
Partiet endte på 16,4 prosent. For fire år siden fikk Frp 22,9 prosent av stemmene.
De borgerlige partiene får 96 mandater mot de rødgrønnes 72.
Ernas mor:- Det er rart å tenke på at den «droltungen» skal sitte og styre og stelle
Raser mot Jensen på Facebook
Like etter halv tolv mandag kveld gjentok Siv Jensen det hun sa i talen tidligere på kvelden. På Facebook la partilederen ut en statusoppdatering på Facebook med denne korte teksten: «Morna, Jens!»
På knappe 15 minutter hadde statusen fått over 10.000 «likes». I kommentarfeltet har det rent inn over 1200 kommentarer på like kort tid. Og der får Jensen litt ros, men også virkelig så hatten passer.
VALG 2013: Følg Nettavisens liveblogg med det siste om valget her
For mens både Høyre-leder Erna Solberg og KrF-leder Knut Arild Hareide i sine seierstaler takket statsminister Jens Stoltenberg for hans innsats de siste åtte årene, utbrøt Jensen, «Morna, Jeeeeeens!». (Se video lenger ned). Det får svært mange til å reagere. Også på Nettavisens Facebook-side.
«Du viser hvordan en dårlig vinner framstår, helt utrolig. Noen viser verdighet og respekt, andre bare nyter andres nederlag. Kondolerer, Erna. Dette monsteret skal du ha i regjering» skriver en bruker.
«Fysj for en usmakelig avskjed på Jens sine vegne, Siv», skriver en annen.
Noen andre kommentarer Siv har fått: «Siv satte et ansikt på ordet uverdighet». «Motbydelig barnslig sagt». «Respektløs tale. Du har mye å lære av Erna», «Begynnelsen på slutten», «Et sant ansikt utad for Frp. Smakløs og vulgær», «Hvor gammel er du? Kvalmt».
Her er det mye omtalte utbruddet til Jensen (saken fortsetter under):
- Tøffe, men realistiske
Frp mistet 12 stortingsmandater. Siv Jensen og hennes parti har likevel muskler nok til å ha rikelig selvtillit foran borgerlige regjeringsforhandlinger.
- Vi skal være tøffe, men realistiske forhandlere. Vi skal ha respekt for de vi skal forhandle med fordi alle må få skinne, sier Jensen.
- Vi skal forhandle godt, vi skal forhandle klokt. Og så er jeg sikker på, slik jeg kjenner både Trine, Knut Arild og Erna, at vi kommer fram til gode løsninger sammen, sier Jensen til NRK.
(artikkelen fortsetter under bildet)
Det er 40 år siden Frp så dagens lys. Partiet har aldri tidligere sittet i regjering. Nå kommer sjansen de har ventet på.
- Hadde håpet Carl var her
Frp-lederen sier til Nettavisen at hun hadde håpet Carl I. Hagen hadde vært tilstede på vaken.
- Jeg hadde håpet at Carl var her. Jeg håper virkelig han gleder seg over at vi har så gode resultater som vi har klart å oppnå. Carl har vært en uvurderlig kraft for Frp, og har bidratt gjennom mange års innsats. Jeg håper han sitter hjemme og feirer, sier Jensen.
Jens gratulerer Erna
Litt senere gjorde statsminister Jens Stoltenberg det klart at han følger parlamentarisk tradisjon og søker avskjed etter at statsbudsjettet er lagt fram.
- Jeg kan love at vi kommer til å bli en ansvarlig og konstruktiv opposisjon, sa Jens Stoltenberg på partiets valgvake klokka 23.
Her gratulerte han Høyre-leder Erna Solberg med valgseieren og sa han vil søke avskjed som statsminister etter at statsbudsjettet er lagt fram 14. oktober.
Mistet flest representanter
Til tross for Siv Jensens entusiasme, er realiteten at Frp er det partiet som mistet flest stortingsrepresentanter.
Frp mister 12 av sine 41 stortingsrepresentanter og hadde den største tilbakegangen av alle stortingspartiene med 6,6 prosentpoeng lavere oppslutning enn ved stortingsvalget for fire år siden.
Partiet endte på 16,4 prosent. For fire år siden fikk Frp 22,9 prosent av stemmene. Høyre er den store valgvinneren med 26,8 prosent av stemmene, 9,6 prosentpoeng bedre enn i 2009. Det gir Høyre 48 plasser på Stortinget, 18 flere enn de har i dag.
Den andre valgvinneren er Venstre som får ni representanter, sju flere enn de har i dag. Partiet fikk 5,3 prosent av stemmene, 1,4 prosent høyere oppslutning enn i 2009. Høyre og Venstre er de eneste stortingspartiene som får flere representanter enn de har i dagens Storting de neste fire årene.
I tillegg kommer Miljøpartiet De Grønne for første gang inn på Stortinget med Rasmus Hansson fra Oslo der partiet fikk 5,5 prosent av stemmene. På landsbasis fikk MDG 2,8 prosent.
Sanner: - Veldig mange saker samler oss
Arbeiderpartiet er fortsatt det største partiet med 30,9 prosent, 4,5 prosentpoeng lavere enn i 2009. Det gir partiet 55 stortingsrepresentanter, som er ni færre enn i dag.
Kristelig Folkeparti får 5,6 prosent, som gir ti mandater, som er like mange som de fikk i 2009. SV får sju mandater, fire færre enn i dag. Senterpartiet mister ett mandat og får ti.
De borgerlige partiene får dermed 96 mandater mot de rødgrønnes 72.
Rødt får 1,1 prosent av stemmene og blir ikke representert på Stortinget. Det er det dårligste valgresultatet for Rødt og forløperen Rød Valgallianse siden 1993.
Resultatet
De borgerlige partiene får 96 mandater mot de rødgrønnes 72, ifølge SSBs prognose klokken 9.45. MDG er inne med ett mandat.
Klokken 5 var over 2,8 millioner stemmer telt opp. Det utgjør 99,9 prosent av de avgitte stemmene.
Prognosetallene fra SSB viste da følgende tall:
Høyre: 26,8, +9,6 (48 mandater, +18)
Frp: 16,4, -6,7 (29 mandater, -12)
KrF: 5,6, uendret (10 mandater, uendret)
Venstre: 5,3, +1,4 (9 mandater, +7)
Ap: 30,9, -4,5 (54 mandater, -9)
Sp: 5,5, -0,7, (10 mandater, -1)
SV: 4,1, -2,1 (7 mandater, -4)
MDG: 2,8, +2,4 (1 mandat, +1)
Rødt får 1,1 prosent og blir ikke representert på Stortinget.
Valgdeltakelsen er beregnet til 77,5 prosent.