Det er ikke godt å si hva eieren av voksmuseet «Waxworks» i Pattaya tenkte da de satt opp en gigantisk Adolf Hitler-reklame langsmed en motorvei i Pattaya, men nå har han blitt tvunget til å dekke til reklameskiltet, etter klager fra blant andre den israelske og tyske ambassadøren til Thailand.

I løpet av to uker fra plakaten ble satt opp hadde museet mottatt rundt 100 klager, i tillegg til et brev fra den israelske ambassaden i landet.

Reklameplakaten er en av tre store plakater med kjente avdøde personer som er plassert tydelig langs hovedveien til Pattaya, for å reklamere for Louis Tussauds voksmuseum som åpner i byen tidlig neste måned.

«Hitler er ikke død»
«Hitler er ikke død», står skrevet på den omstridte reklameplakaten.

Administrerende direktør ved museet, Somporn Naksuetrong, beklager og sier at reklamene ikke hadde til hensikt å virke støtende på noen.

- Vi bruker ikke bildet for å hedre ham, men vi ser på Hitler som en historisk viktig person, om enn på en grusom måte, sier han ifølge AP.

Han påpeker at Hitler ikke blir stilt ut i museets avdeling for verdensledere, men i den skumleste avdelingen de har.

- Fullstendig smakløst
Tysklands ambassadør til Thailand, Hanns Schumacher, la merke til reklameplakaten da han deltok på åpningen av «Child Protection and Development Centre» i Pattaya sist helg.

- Denne typen reklame er fullstendig smakløs og kan såre mange mennesker, skal Schumacher ha uttalt til representanter for Pattayas byråd og det lokale næringslivet.

- Det kan også skape negative konsekvenser for Pattaya som et populært turistmål, heter det i en uttalelse fra ambassaden.

I brevet fra den tyske ambassaden heter det videre at: «Den tyske ambassaden ville sette pris på at plakaten blir fjernet raskest mulig».

- Støtende og hatefullt
Israels ambassadør til Thailand, Itzhak Shoham, sier til Bangkok Post at ambassaden har mottatt mange klager på reklameplakaten.

- Bildet av Adolf Hitler og påskriften om at han ikke er død er ikke bare en fornærmelse mot overlevende av Holocaust, men også støtende overfor alle som er motstandere av rasistisk oppførsel. Det minner om en diktator som systematisk og på grusomt vis tok livet av 11 millioner mennesker under andre verdenskrig, sier Shoham ifølge avisen.

Han er sjokkert over at museet har villet sette opp en slik plakat langs hovedveien.

- Det er helt uakseptabelt å ha et monster som Adolf Hitler hengende som reklame på denne måten, sier han.

- Hvordan dette kunne skje er over min fatteevne, sier ambassadøren som oppfordrer museet ikke bare til å fjerne plakaten, men også til å fjerne voksfiguren av Hitler fra museet.

I Thailand er det ikke straffbart å vise nazistiske bilder og symboler, men i Tyskland kan man straffes med fengsel i inntil tre år.