Gå til sidens hovedinnhold

Rask bolighandel, høye priser

Boligprisene fortsatte å stige i januar, i et marked preget av lite tilbud og høy etterspørsel. Salgene gikk uvanlig raskt unna.

Boligprisene steg med 4,3 prosent fra desember til januar. Det er en kraftig økning, men så er det også normalt med en oppgang i januar.

I årets første måned i 2004 var til sammenlikning veksten på fire prosent. Prisene i januar i år var 10,1 prosent høyere enn samme måned i fjor.

Korrigert for disse normale sesongvariasjonene, var oppgangen på 0,3 prosent, viser fersk statistikk fra Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF) tirsdag formiddag.

Det er niende måned på rad at prisene stiger mer enn det som er vanlig.

Kraftig opp i vinter

Tidligere har Eiendomsmeglerforbundet anslått en prisvekst på åtte prosent totalt i 2005.

- Etter alt å dømme skal store deler av dette bli tatt ut på begynnelsen av året, sa NEF-direktør Finn Tveter på en pressekonferanse tirsdag.

Boligmarkedet i januar preges normalt av lavt utbud, men høy etterspørsel. Slik var det også i år, ifølge Eiendomsmeglerforbundet.

Eneboliger mest opp

Det er eneboliger som har steget mest, med hele åtte prosent. I kroner tilsier det en oppgang på 149.000. Delte boliger steg i januar med 6,1 prosent, eller 106.200 kroner. Leilighetsprisen økte «bare» med 2,7 prosent, et prispåslag på 42.000 kroner.

Dyrest er eneboligene ikke overraskende i Oslo, der kvadratmeterprisen i gjennomsnitt ligger på 24.300 kroner. En boligkjøper bruker i snitt 3.620.000 kroner.

Billigst er det i Oppland utenom Lillehammer, der snittprisen per kvadrat er 8.500 kroner, og boligene koster 1.266.500 kroner.

Omsetningshastigheten var høy til å være januar. I fjor i januar tok det i snitt 47 dager å omsette en bolig, I år var snittet 38 dager.

Reklame

Pondus-boka har vært utsolgt i 14 år: Nå er den endelig på lager igjen

Kommentarer til denne saken