Gå til sidens hovedinnhold

Rask spredning av fuglevirus

I løpet av februar har fugleviruset spredt seg til 15 nye land. I Ungarn er tre svaner bekreftet smittet.

De tre svanene ble funnet døde i den sørlige delen av Ungarn i forrige uke. Mandag kom bekreftelsen fra et britisk laboratorium om at svanene var smittet av det dødelige fugleviruset H5N1, melder Reuters.

Myndighetene har sendt prøver fra flere døde fugler til testing. Samtidig er områdene der fuglene ble funnet sperret av.

Dobling i februar
Siden 2003 er den dødelige varianten av fugleviruset påvist i 30 land. Fra januar til februar ble antall land der viruset er påvist doblet fra 15 til 30. Blant de siste landene der visuet er påvist er Bosnia, Tyskland og Malaysia.

Fredag bekreftet greske myndigheter et nytt tilfelle av fuglevirus i en svane. Dermed er til sammen sju fugler bekreftet døde av viruset. Svanen ble funnet på halvøya Halkidiki, rundt 100 kilometer sørøst for Thessaloniki.

I Tyskland ble 22 nye tilfeller av fuglevirus påvist på øya Rügen tirsdag. Dermed er til sammen 103 fugler med viruset funnet i Tyskland.

Nærkontakt
Norske forskere tror det bare er et spørsmål om tid før viruset blir påvist i Norge. Så langt har 170 mennesker blitt smittet av viruset, mens 91 er døde. De fleste av de døde er smittet etter nærkontakt med syke fugler. Forskerne frykter at viruset kan mutere til en type som smitter fra menneske til menneske. Det vil i så fall trolig utløse en pandemi (en verdensomspennende epidemi).

Mutere
Flere mennesker i India, Egypt og Nigeria har blitt testet for fuglevirus, men ingen er bekreftet smittet.

-Vi har ikke registrert tilfeller blant mennesker så langt, sier en talsmann for Verdens helseorganisasjon (WHO ifølge Reuters.

WHO utelukker ikke at viruset kan mutere slik at det smitter mellom mennesker.

- Det finnes ingen tidsramme. Så lenge viruset er i sirkulasjon, kan det komme inn i mennesker, sier talsmannen Dick Thompson.

Masseslakt
I India forbereder helsearbeidere masseslakting av fjærkre. Flyselskapet Indian Air og det statlige togselskapet har fjernet kylling og egg fra menyen. Også Malaysia har startet nedslakting etter at viruset ble påvist der.

En rapport australske forskere står bak spår at over 140 millioner mennesker kan dø dersom de verste kataastrofescenariene slår til. I Norge kan inntil 13.000 menensker dø.

Tirsdag ettermiddag meldte myndighetene i Hong Kong at de har oppdaget tre nye mulige tilfelelr av fugleviruset. Fuglene blir nå testet for H5N1-virus.

Reklame

Disse grillpakkene gir en fantastisk smak på maten

Kommentarer til denne saken