Gå til sidens hovedinnhold

Raskere oppfølging av syke soldater

Forsvaret lover raskere oppfølging av soldater som har pådratt seg psykiske skader etter utenlandstjeneste.

Forsvaret vil bedre oppfølgingen av tidligere FN-soldater. Ett tiltak er opprettelsen en veteranadministrasjon før 1. februar i år. Veteranadministrasjonen skal fungere som et kontakt- og informasjonspunkt for tidligere soldater som ikke er fast ansatt i Forsvaret.

Praktisk hjelp
- Blant oppgavene er å holde seg à jour om regelverk som angår veteranene, blant annet medisinsk, juridisk og forsikringsmessig, sier pressetalsmann Christian Øverli i Forsvarsstaben til Aftenposten.

Forsvaret ser for seg lokale veteranforeninger rundt om i landet der man vil vurdere praktisk og økonomisk oppfølging.

Forsvaret vil også at det skal satses på lokale veteranforeninger rundt opp i landet. Her vil man vurdere praktisk og økonomisk oppfølging.

Treg saksbehandling
Omtrent 90 tidligere FN-soldater vil gå til sak mot staten for å få erstatning for psykiske problemer de har fått under utenlandstjenesten.

Flere av soldatene klager over sen saksbehandling i Forsvaret, og flere gir opp under veis.

- Et svar kan ta måneder, og for klienten blir dette en ytterligere belastning, sier advokat Olav Stake i Tønsberg. Han har 15- 20 tidligere soldater som klienter.

Han mener en sakkyndig rapport om at en soldat er skadet bør utløse automatisk erstatning. Med dagens system må det tas ut stevning for retten, og sluttresultatet er gjerne et forlik like før rettssaken, forteller Stake.

Reklame

Dette er klærne kjendisene bruker i 71 grader nord

Kommentarer til denne saken