Gå til sidens hovedinnhold

- Reagerer med sjokk og vantro

Kan være den mest omfattende dødsdommen i nyere tid, ifølge Amnesty.

OSLO (Nettavisen): Amnesty International Norge reagerer med sjokk og vantro på nyheten fra Egypt om at en domstol har dømt 529 medlemmer av Det muslimske brorskap til døden.

- Dette kan være den mest omfattende dødsdommen i verden i nyere tid, sier Ina Tin, seniorrådgiver i Amnesty International Norge til Nettavisen.

- Vi klarer ikke å finne parallelle tilfeller i nyere tid. Det har vært kollektive rettsprosesser i Sør-Afrika under apartheid og i Nigeria på 90-tallet, men vi finner ikke noe i samme omfang som dette, sier hun.

Det egyptiske regimet slår nå ned hardt ned på Det muslimske brorskap, en offensiv som startet etter at president Mohamed Morsi ble fjernet i et statskupp i juli i fjor.

- Sjokk og vantro

- Vi reagerer med sjokk og vantro på dommen. En ting er omfanget, med så mange dødsdømte i én rettsprosess med bare to høringer. Det andre er rettssikkerheten. Dette demonstrerer med all mulig tydelig at dette ikke kan være en rettssikker prosess. Og i tirsdag skal 700 nye personer for retten.

Mursi-tilhengere

De som nå er dømt er tilhengere av Det muslimske brorskap som protesterte da den nå avsatte og fengslede presidenten Mohamed Mursi ble styrtet i fjor.

De dømte er funnet skyldige i forskjellige tiltalepunkter som spenner fra drap til opptøyer og angrep på politiet i den sørlige byen Minya, melder NTB med henvisning til egyptisk kringkasting og nyhetsbyrået DPA.

Bare 123 av de tiltalte var til stede da dommen ble avsagt. De øvrige var enten løslatt, ute på prøve eller på flukt, melder den arabiske nyhetskanalen Al-Jazeera.

Frykter økt vold og terror

- Det kan være voldelige elementer blant disse, men uansett: alle skal sikres en rettferdig rettsprosess, og det er det ikke snakk om her. Jeg regner med at dette vil bli gjenstand for skap kritikk internasjonalt, og jeg frykter det kan føre til økt vold og terror, sier Tin.

Mursi var Egypts første folkevalgte president. Han ble styrtet av de militære i juli i fjor. Tusener av medlemmer av hans bevegelse er siden arrestert og fengslet, og anslagsvis 1.400 mistet livet i opptøyer som fulgte, ifølge NTB. I desember ble Det muslimske brorskap offisielt betegnet som en terrororganisasjon.

- Et ekstremt signal

- Dommen kan tyde på at dagens regime vil sende et ekstremt signal til sine motstandere og skape frykt for å ytre seg mot regimet, sier Tin til Nettavisen.

Nettavisen har vært i kontakt med Utenkriksdepartementet (UD) og Statsministerens kontor (SMK) for å få kommentarer fra utenriksminister Børge Brende (H) og statsminister Erna Solberg (H).

Huitfeldt: - Reagerer sterkt

Leder av utenriks- og forsvarskomiteen, Anniken Huitfeldt, sier dette til Nettavisen:

- Norge er en prinsipiell motstander av dødsstraff. Jeg reagerer sterkt på opplysningen fra Amnesty om at en Egyptisk domstol har dømt 529 mennesker til døden. Det er vanskelig å se at man er sikret en rettferdig rettergang når så mange dømmes under ett. Egyptiske myndigheter må holdes til ansvar av det internasjonale samfunnet, og rettssikkerheten må ivaretas. Jeg vil ta opp dette spørsmålet med utenriksministeren for å forsikre meg om at Norges synspunkter formidles til de rette myndigheter i Egypt.

Reklame

Vi har testet 20 påskeegg - sjekk hvilke som får best karakter

Kommentarer til denne saken