Gå til sidens hovedinnhold

- Reaksjonen hans er legendarisk

Han er den eneste tyskeren som har bommet på straffe i VM. Foredragsholder bruker fortsatt reaksjonen som eksempel.

Straffesparkkonkurransen er fotballens mest nervepirrende øvelse. Når en VM-kamp skal avgjøres fra elleve meter, har tyskerne alltid vært uslåelige.

Det er BBC som har laget en omfattende oversikt over VMs 22 straffesparkkonkurranser siden den første i 1982.

Englands eneste trøst etter årets fiasko kan være at de i det minste ikke forverrer den elendige statistikken de har i straffesparkkonkurranser: Tre forsøk, tre tap.

Tyskerne er på sin side straffesparkkonkurransens konger i VM-sammenheng. De har vært med i fire og vunnet alle sammen. På 17 straffespark har kun én spiller bommet, Uli Stielike i 1982. På veien har de slått ut Frankrike (1982), Mexico (1986), England (1990) og Argentina (2006).

- Stielikes reaksjon på bommen er legendarisk. Han faller sammen i gråt og må hjelpes opp. Han sitter borte fra de andre og gjemmer ansiktet resten av straffesparkkonkurransen. Det var den første missen i straffesparkkonkurranse i VM, og jeg bruker fremdeles hans reaksjon som eksempel i foredrag, sier Geir Jordet fra Norges idrettshøgskole til NTB.

Han har publisert mange internasjonale forskningsartikler om straffesparkkonkurranser.

(artikkelen fortsetter under bildet)

HTML EMBED

Nesten 30 prosent bommer

Siden straffesparkkonkurransen ble innført er det blitt skutt 204 straffer i VM. 144 gikk mål, mens 60 enten ble reddet, traff stolpen eller gikk utenfor.

Den mest berømte er sannsynligvis Roberto Baggios avgjørende bom i finalen i 1994, og italieneren sa missen preget ham i flere år.

Totalt har 71 prosent av forsøkene i en straffesparkkonkurranse i VM gått i mål, men når en kamp kan avgjøres, varierer treffsikkerheten enormt.

Når en spiller har mulighet til å avgjøre straffesparkkonkurransen, går ballen i mål hele 92 prosent av gangene. Når en spiller er nødt til å score for at laget hans ikke skal gå ut, bommer hele 60 prosent av spillerne.

Stjernemiss

En myte er at superstjerner ofte bommer i straffesparkkonkurranser, men stemmer det? Absolutt, ifølge Jordets forskning.

– Hvis en spiller har vunnet store individuelle priser, som for eksempel gullballen, bommer de 60 prosent av gangene. Og før de vinner prisene treffer de samme spillerne på 90 prosent av straffesparkene. Et eksempel er Cristiano Ronaldo. Før det store gjennombruddet hans scoret han i straffesparkkonkurranse i 2004 og 2006. Etterpå har han bommet i mesterligafinalen i 2008 og mot Bayern München i mesterligaen i 2012, sier Jordet.

Kroppsspråk

Finalespillet i VM begynner lørdag, og statistikken fra de tidligere mesterskapene viser at drøye 18 prosent av kampene ender med straffesparkkonkurranse.

Da er det duket for nervepirrende avslutninger der det alltid vil være en helt og en synder når alt er avgjort.

Jordet sier kroppsspråket forteller mye om den som skal ta straffe.

– Man kan se på bruken av blikket, hvor de ser. Om de snur ryggen til mål etter å ha lagt ned ballen. Den som gjør det, opplever mer stress enn de som ser på mål når de går tilbake før tilløpet, sier han. (©NTB)

Reklame

Her får du munnbind levert helt hjem

Kommentarer til denne saken