Gå til sidens hovedinnhold

Reddet av streiken

Kjendisadvokat Morten Kjensli var på vei til tinghuset for å fortelle at klienten ikke møtte til straffesak, men streiken reddet dagen.

OSLO TINGHUS (TV 2 Nettavisen): - Bra. Stå på! Jeg bare kom for å gi dere min støtte, sa advokat Ellen Holager Andenæs til politiadvokatene som hadde samlet seg foran Oslo tinghus onsdag morgen.

- Langt løp
100 politiadvokater i Oslo er tatt ut i streik, i tillegg til politiadvokater i Salten, i Sogn og Fjordane, i Politiets utlendingsenhet og i Kripos. I Oslo tinghus vil alle straffesaker som går for retten med jurister stanse opp.

LES OGSÅ:
- Forbrytere må løslates
Følger streiken med argusøyne

- Det er ikke alle som har fått med seg at vi streiker, så vi kom hit bare for å stoppe de som hadde tenkt seg inn. Men vi er ikke streikevakter, sa politiadvokatene Marianne Steensen og Anne Christine Stoltz.

- Vi har fått signaler om at streiken kan vare til og med fredag, sier Stoltz.

- Ja, men det er lagt opp til et mye lengre løp, legger Steensen til.

Sender regning
Uansett: Forsvarerne som ble stoppet utenfor tinghuset onsdag, hadde stor forståelse for at politijuristene streiket.

- Det er på tide at staten får øynene opp for de i justissektoren, sa en strålende fornøyd forsvarer Morten Kjensli.

- Det blir en fridag det, og jeg sender regning til retten. Hun jeg hadde i dag ble reddet av gonggongen. Hun møtte ikke, og hadde en dårlig legeerklæring, sa Kjensli.

Forbrytere løslates
Politijuristene er for første gang i historien gått til streik etter bruddet onsdag morgen. I første omgang tar Akademikerne ut 130 politijurister og veterinærer i streik. I Oslo tinghus vil alle straffesaker som går for retten med jurister stanse opp, og de fleste rettsalene vil stå tomme.

- Polititjenestemenn kan ikke holde noen arrestert mer enn fire timer. Så det betyr at en rekke vinningsforbrytere vil måtte løslates, sier politiadvokat Sjak Haaheim i politijuristenes streikekomite til TV 2 Nettavisen.

Han presiserer at de likevel ikke setter liv og helse i fare med det uttaket som er gjort.

- Vi har en minimumsbemanning som skal sørge for at de mest alvorlige forbryterne, drapsmenn og voldtektsmenn, fortsatt blir holdt bak lås og slå, sier Haaheim.

- For lite penger
Akademikerne sier at de går til streik i staten fordi lønnstilbudet er alt for dårlig. Kravet er på ca 25.000 kroner, mens staten tilbyr det halve.

- Det er for lite penger i forslaget til løsning. Økonomien blir for dårlig. Vi har kjempet i forhold til privat sektor og det blir for lite penger, sier leder Knut Aarbakke i Akademikerne Stat til NA24.

Akademikernes hovedkrav er å redusere lønnsforskjellen mellom statlig og privat sektor som nå er på 100.000 - 200.000 kroner. Mens Akademikerne har brutt meklingen med staten, sitter Unio, LO og YS fortsatt å vurderer skissen.

Akademikernes oppgjør er toneangivende for de andre. Derfor er det økt sjanse for streik i skole og barnehager etter at bruddet var et faktum.

- Vurderes fortløpende
Justisminister Knut Storberget sier han følger streiken nøye. Onsdag formiddag kom han til BI i Nydalen for å delta på en konferanse om økonomisk kriminalitet.

- Vi må ha tillit til partene i konflikten, men jeg vil følge utviklingen med argusøyne og vil fortløpende vurdere forholdene, sier justisminister Storberget til TV 2 Nettavisen.

- Hva er din reaksjon på at flere vinningskriminelle vil bli løslatt?

- Jeg skal vurdere konsekvensene utover dagen, så får vi se om det er hold i påstandene.

Reklame

Prøv gratis: Få HBO, Viaplay, Paramount+ og mange TV-kanaler ett sted

Kommentarer til denne saken