Gå til sidens hovedinnhold

Reddet fiende fra døden

Den burmesiske obersten reddet sin tidligere fiende og sønnen hans gjennom jungelen. Se video her.

Oberst og geriljaleder Ner-Dah Mya var mannen som reddet den burmesiske offiseren Htay Win ut fra Burma.

Eksklusive bilder TV 2 har fått fra karengeriljaen viser Htay Win og hans sytten år gamle sønn blir ført gjennom geriljakontrollerte områder i Burma.

Se innslaget på TV 2 Sumo her.

Ba dem skåne fienden
Win sier selv at mannen som reddet ham tidligere hadde vært hans fiende. Geriliasoldatene som tok ham til fange ville skyte ham, men Mya beordret dem til å skåne fangene.

Nå forteller Mya hvorfor han valgte ikke å drepe sin tidligere fiende.

- Han er en modig mann, som nektet å adlyde ordre fra disse gale menneskene. Han er også lojal mot religionen sin, sier Mya til TV 2.

Geriljalederen hevder at måten de har behandlet Htay Win på kan bidra til at flere offiserer i den burmesiske militærjuntaen velger å desertere.

- Vi behandler dem bra, gir dem håp og viser hva vi har å tilby. Når en av offiserene fører an på denne måten, tror jeg flere følger etter. Vi må ikke kjempe mot hverandre men prøve å forandre landet, sier Mya.

Frykter å bli drept
Geriljalederen skal ha tatt en stor sjanse ved å hjelpe Htay Win. I følge Oberst Mya misliker thailandske myndigheter sterkt oppmerksomheten saken har fått.

I frykt for å bli arrestert forlot han i ettermiddag Bangkok. Før han reiste uttrykte han bekymring for sin tidligere erkefiende. Han er redd thailandske myndigheter vil sende Htay Win tilbake til Burma.

- Hvis jeg reiser tilbake, blir jeg sikkert drept, sier Win som håper å få asyl i Norge.

Reklame

Her får du tak i den nye Pondus-boka