Gå til sidens hovedinnhold

Reddet kollega fra libyske missiler

Erlend ble den første kampflypiloten som ble hedret siden 2.verdenskrig.

- Forbilledlig og fremragende!

Dette er blant ordene nestkommanderende ved Forsvarets operative hovedkvarter (FOH) Morten Haga Lunde brukte for å beskrive innsatsen til kaptein Erlend Reitan i kampflyoperasjonene over Libya.

Les saken i Avisa Nordland

Tirsdag ble kapteinen ved 332-skavadronen i Bodø overrakt Forsvarets innsatsmedalje med rosett.

Det er første gang siden 2.verdenskrig at en medalje av denne typen har blitt tildelt for kampflyoperasjoner.

Medaljen fikk han for måten han løste sitt oppdrag i den første delen av Libya-aksjonen.

Uoversiktlig situasjon
På få dager ble mannskapene fra Norge sendt til Kreta hvor de etablerte base. Etter et par dagers klargjøring dro to F16-maskiner på tokt over Libya.

- Vi kom inn i en svært uoversiktlig situasjon, der vi hadde informasjon som tilsa at Gaddafi hadde en rekke ulike bakke til luft våpen som kunne true våre fly i operasjonsområdet, sier oberst Bård Solheim, som var sjef for den norske styrken.

- Dette var en trussel som våre flygere følte på kroppen, spesielt i den innledende fasen av operasjonen, fortsetter Solheim, som måtte avbryte bombing flere ganger .

Hjalp kollega
Hendelsen som førte til at kaptein Reitan ble innstilt til Forsvarets innsatsmedalje fant sted en av de første nettene der norske fly var involvert i aksjonen.

I nattemørket i luftrommet over Libya fikk ett av de fire F-16 flyene i formasjonen Reitan ledet, store tekniske problemer.

Disse problemene satte piloten av flyet i en svært sårbar og farlig situasjon.

Av sikkerhetsmessige hensyn ønsker ikke Forsvaret overfor an.no å gå i detaljer om hvordan situasjonen utartet seg over Libya.

Stolt

Det er måten kaptein Reitan som formasjonsleder hjalp sin kollega på, samtidig som oppdraget ble løst, som gjør at han i dag fikk medaljen som et synlig bevis på innsats langt utover det som kan forventes.

- Jeg setter veldig stor pris på dette, og jeg er veldig stolt. Samtidig vet jeg at mange av mine kollegaer i kampflyvåpenet ville gjort det samme, er kapteinens ydmyke kommentar til tildelingen.

Her kan du lese mer om Forsvarets operasjoner over Libya.

Les flere saker i Avisa Nordland

Kommentarer til denne saken