FN har bare fått inn en brøkdel av nødhjelpen som trengs i møtet med koleraepidemien, melder NTB.
- Finansieringen er altfor svak. Det er en ekstremt presserende situasjon, det er snakk om timer. Epidemien venter ikke, men fortsetter å utfolde seg, advarer Elisabeth Byrs, talskvinne for FNs kontor for nødhjelpskoordinering.
For 10 dager siden ba FN verdenssamfunnet om å samle inn knappe 990 millioner kroner til Haiti. Hittil er bare litt i overkant av 40 millioner kroner blitt gitt, skriver NTB.
Les også: - Enorme behov i Haiti
Vurderer mer støtte
Statssekretær Ingrid Fiskaa (SV) i Utenriksdepartementet sier til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB) at Norge nå vurderer å gi mer til det katastroferammede landet.
- Vi er en av de aller største bidragsyterne til Haiti, men fordi det er en så akutt situasjon nå vurderer vi muligheten for å gi enda mer til bekjempelse av koleraepidemien, sier Fiskaa.
- Hvor mye kan det eventuelt bli?
- Det er for tidlig å si, vi har ikke konkludert ennå, sier Fiskaa.
Ikke bra nok givervilje
Fiskaa mener giverviljen fra verdenssamfunnet ikke er god nok.
- Vi så en veldig giverglede etter jordskjelvet, og det var veldig store beløp som ble lovet da. Det er jo veldig bra, men alt dette er ikke fulgt opp, så det er mange land som nok bør gå i seg selv og utbetale de pengene de har lovet, sier Fiskaa.
Fiskaa påpeker at Norge forventer at andre land også oppfyller sine lovnader.
- Det er ikke uvanlig at det blir lovet mer penger enn det blir gitt, men det er klart det er alvorlig, sier Fiskaa.
Presse på
Norge sitter i kommisjonen som jobber med gjenoppbygging av det jordskjelvrammede landet, sammen med blant annet den haitianske regjeringen. Gjennom dette arbeidet presser Norge også på andre land, ifølge Fiskaa.
- Vi ser jo problemene på nært hold gjennom den tette oppfølgingen vi har. Og gjennom det er vi med å legge press på andre land for å få dem til å oppfylle sine lovnader, sier Fiskaa.
Har mistet altfor mange
- FN påpeker at det er snakk om timer?
- Ja, det er klart at det er en svært akutt situasjon, når sykdom sprer seg så raskt som den gjør. Epidemien tar liv, og Haiti har allerede mistet altfor mange menneskeliv under jordskjelvet, sier Fiskaa.
Norge har allerede gitt 200 millioner kroner til det Haiti. Norge har lovet å gi ytterligere 600 millioner kroner over de neste tre årene. I oktober ga norske myndigheter fem millioner kroner ekstra til et helseprosjekt med cubanske leger i Haiti. (ANB)