Gå til sidens hovedinnhold

Refser terror-taus Dørum

Frps justispolitiske talsmann Jan Arild Ellingsen refser justisminister Odd Einar Dørum, som nekter å svare på noen spørsmål om den terror-mistenkte afghaneren.

TV 2 Nettavisen har siden fredag forsøkt å få svar fra justisminister Odd Einar Dørum på spørsmål om afghaneren som ville sprenge et fly i lufta, og som senere beveget seg fritt i Norge mens han søkte om asyl.

Men Dørum nekter å kommentere saken. Gjennom justisdepartementets informasjonsavdeling gir statsråden følgende begrunnelse for å ikke svare på noen spørsmål.

- Justisdepartementet er ikke noen operativ enhet. Det er politimyndighetene som må se på hva som har skjedd og sikre seg at dette ikke skjer igjen.

Ansvarsfraskrivelse
Dørum får det glatte lag av Frps justispolitiske talsmann Jan Arild Ellingsen.

- Dette holder selvfølgelig ikke. Det er Dørum som har det politiske ansvaret. Det kan han ikke fraskrive seg, sier Ellingsen.

Den afghanske asylsøkeren ble pågrepet med to bensinbomber i kofferten på vei til Vardø flyplass. Han ble utvist, men slapp deretter inn i Norge igjen seks ganger som asylsøker. Dørum vil blant annet ikke svare på om Justisdepartementet tar ansvaret for at den terrormistenkte afghaneren ikke ble stoppet.

Ubehagelig for regjeringen
- Dette tyder på at det er en ubehagelig sak for regjeringen. Det er utrolig lite ”dørumsk”. Han bruker ellers å stå fram med brask og bram, og forsøke å vise at han er en handlingens mester. Det er defensivt og utrolig passivt at han toer sine hender og sier det er PSTs ansvar, sier Ellingsen.

TV2 Nettavisen fortalte fredag etter at PST hadde lagt skylden for terror-glippen på Utlendingsdirektoratet, at det kun var PST som kunne hindret asylsøkeren i å komme tilbake til Norge. Dette kunne vært gjort ved å fremme en sak om at afghaneren var en fare for rikets sikkerhet. Noe PST aldri gjorde.

Likevel ønsker ikke justisministeren å kommentere PST sin rolle i saken.

Unnvikende
Ellingsen har skrevet brev til Dørum om saken, som justisministeren plikter å svare på i løpet av en uke.

- Jeg forventer rett og slett at han gjør det han skal gjøre. Viser handlekraft og rydder opp. Vi kan ikke ha et system som gjør at slike personer ramler inn i Norge utenfor myndighetens kontroll. Det er et politisk ansvar å sørge for at slikt ikke skjer.

Frp-politikeren mener dette føyer seg inn i et bilde av at Døum opptrer unnvikende når han blir konfrontert med kritiske spørsmål.

Ikke første gang
- Jeg la merke t il at han gjorde det samme når det gjaldt spørsmål på pressekonferansene om katastrofen i Thailand. Da viste han til politidirektøren og til Huuse. Det tyder på at han opplever spørsmålene som ubehagelig vanskelig, sier Ellingsen.

Reklame

Halv pris hos Ferner Jacobsen

Kommentarer til denne saken