Gå til sidens hovedinnhold

Regjeringen har leid privatfly for over 83 millioner

Siden 2005 har en rekke departementer benyttet leiefly i inn- og utland. Sjekk hele listen her.

Nettavisen har de siste ukene innhentet informasjon om samtlige departementers bruk av leiefly og helikopter.

En fullstendig oversikt viser at 9 av 17 departementer har benyttet leiefly og helikopter for mer enn 83.8 millioner kroner.

Statsministerens Kontor (SMK) har alene brukt mer enn 35 millioner kroner på privat lufttransport.

Har du tips eller innspill? Kontakt Henrik.Arneberg@Nettavisen.no!

Blant departementene som har høyest utgifter finner vi Utenriksdepartementet og Forsvarsdepartementet.

Utenriksministeren og utviklingsministeren har i perioden 2005 - 2013 (dags dato) flydd privatfly og helikopter for mer enn 42 millioner kroner.

Utenriksministeren har alene flydd for 31 millioner kroner. Den dyreste reisen ble gjennomført i 2005 og kostet over 1.3 millioner kroner.

Utenriksministeren har i tillegg hatt flere kostbare flyturer de siste årene. I 2012 skal blant annet daværende utenriksminister Jonas Gahr Støre ha brukt nærmere en million kroner på å reise strekningen Oslo – Luxembourg – Kabul – Atyrau – Oslo.

I 2013 har utenriksminister Espen Barth Eide blant annet benyttet privatfly på strekningen Oslo - Baku - Chisinau - Oslo. Regningen endte da på 500.000 kroner.

- Må behovsprøves
- Utenriksministeren har vanligvis 30-50 reiser i året av varierende lengde og varighet. I de aller fleste tilfellene benyttes ordinære rutefly, skriver underdirektør Frode Overland Andersen i Utenriksdepartementet i en e-post Nettavisen.

Han opplyser at bruken av leiefly er behovsprøvd.

- Det kreves eksempelvis en sikkerhetsmessig begrunnelse eller at reisen ikke vil la seg gjennomføre innenfor de tidsrammene som er til rådighet uten bruk av leiefly, skriver han.

Utviklingsministeren, som i likhet med utenriksministreren arbeider for Utenriksdepartementet, har siden 2005 benyttet privat lufttransport for 11,5 millioner kroner. Den dyreste reisen kostet 1,1 millioner kroner og gikk fra Ghana, Angola og Mosambik i 2011.

Disse har leid
Forsvarsdepartementet har siden 2005 benyttet privat lufttransport for nærmere 4,5 millioner kroner.

Den dyreste av flyreisene var en fire dagers rundtur i til Sudan, Etiopia og Afghanistan i 2011, som endte på totalt 1,1 millioner kroner.

Av de øvrige departementene som har benyttet privatfly eller helikopter, har samtlige hatt utgifter på mindre enn en halv million i løpet av perioden. De fleste reisene er innenlandsflyvninger:

* Kommunal- og regionaldepartementet har flydd for 260.000 kroner.

* Helse- og omsorgsdepartementet har flydd for 370.000 kroner.

* Samferdselsdepartementet har flydd for 170.000 kroner.

* Landbruks- og matdepartementet har flydd for 90.000 kroner.

* Olje- og energidepartementet har flydd for 330.000 kroner.

- Må være hensiktsmessig
Ifølge seniorrådgiver Tor Borgersen ved (SMK), som godkjenner statsråders bruk av leiefly, er det anledning til å benytte leiefly innad i andre kontinent der hvor det vurderes som mest hensiktsmessig.

- Leiefly skal for statsrådene kun brukes i særlige tilfeller eller der det er mest hensiktsmessig, vurdert opp mot tid og kostnader, eller der det foreligger spesielle sikkerhetsmessige vurderinger. Andel av reisevirksomheten som foregår med leiefly i forhold til rutefly vil variere i tråd med disse vurderingene, skriver Borgersen i en e-post til Nettavisen.

Han vil ikke svare på hvor mange av søknadene om bruk av leiefly som godkjennes av SMK, hvor mange søknader avslås årlig eller hvordan SMK vurderer tilbudet i det norske rutenettet på innlandsflyvninger.

Hva syns du om regjeringens bruk av leiefly? Diskutér under?

Reklame

Nå er bestselgeren endelig på tilbud

Kommentarer til denne saken