Gå til sidens hovedinnhold

Regjerings-avtale underskrevet

Palestinske grupper underskrev avtale om en felles regjering torsdag kveld.

Fatah og Hamas er enige om å danne en palestinsk samlingsregjering, sier talsmann for den palestinske presidenten til Nettavisen.

– Fatah og Hamas er enige om å danne en nasjonal samlingsregjering etter to ukers forhandlinger med 25 rådgivere. Ni ministerposter går til Hamas, og seks departementposter går til Fatah. I tillegg går fire departementposter til andre politiske partier, og fem til uavhengige personer, sier talsmann Nabil Amr til Nettavisen på telefon fra Mekka.

- Vi ble også enige om at Hamas-lederen Khaled Meshaal får nestledervervet i PLO, sier en anonym høytstående kilde til Nettavisen.

Saudi-Arabias kong Abdullah inviterte de palestinske lederne til Mekka for å få slutt på sammenstøtene som har kostet over 90 palestinere livet i de siste ukene.

Ble enige
Men Hamas' nestleder Mousa Abu Marzouk sier også at Hamas og Fatah ble enige om at uavhengige personer skal inneha tre nøkkelstillinger i denne nye palestinske regjeringen.

- Statsminister skal være statsminister Ismail Haniyeh. Utennriksminister-posten går til den uavhengige Zayad Abu Amr, og finansminister blir uavhengige Dr. Salam Fayad. Begge er kjent og har respekt hos alle palestinske partiene. Vi fortsetter å diskutere hvem skal bli innenriksminister, sier Abu Marzouk til Nettavisen på telefon fra Mekka.

- Annerkjenner den nye avtalen Israel?

- Ja, den nye samlingsregjeringen skal respektere alle tidligere inngåtte avtaler som PLO har gjort, sier Marzouk.

Den nye palestinske samlingsregjeringen skal også oppheve den vestlige boikotten.

Reklame

Kurs: Dette må du vite om bobler