Gå til sidens hovedinnhold

Regjeringspartiene går frem

Regjeringspartiene Høyre og KrF går frem, mens Arbeiderpartiet stabiliserer seg på et høyt nivå. Det viser årets første partibarometer på TV 2.

Regjeringspartiene har nå sammenlagt passert Arbeiderpartiet i oppslutning, selv om de fortsatt sliter med å få draget på velgerne. Samlet ligger de tre partiene 9,5 prosentpoeng bak valgresultatet som brakte dem til makten i 2001.

- Jeg har trodd hele tida, nå begynner vi å se det i tall og det er viktig, sier KrFs parlamentariske leder Jon Lilletun, som nesten stråler av lykke over at KrF går frem på partibarometeret for første gang på over et halvt år.

- Jeg tror at disse 1,5 prosentene er et fantastisk forvarsel til vårt landsmøte, sier Jon Lilletun. KrF avholder ekstraordinært landsmøte i Bergen om halvannen uke for å velge ny leder, etter at Valgerd Svarstad Haugland i fjor høst kunngjorde at hun trakk seg.

Fremgang gir optimisme
Kristelig Folkeparti går mest frem på partibarometeret for januar som TNS Gallup har laget for VG og TV 2. Partiet går frem med 1,5 prosentpoeng til sju prosent. Høyre går frem med ett prosentpoeng til 18,5, mens Venstre går tilbake ett prosentpoeng til 2,5 prosent.

- Tallet 7 er slettes ikke godt nok, men 7 er bedre enn 5,5, sier Jon Lilletun til TV 2. Han håper et skadeskutt parti nå kan feste blikket på stortingsvalget i 2005.

- Målet da må være tilbake der vi var ved forrige valg i 2001, på vel 12 prosent, sier Lilletun. Ved forrige Stortingsvalg hadde Kristelig Folkeparti rett nok en oppslutning på 12,4 prosent.

Partiets største problem er at de knapt nok henter nye velgere. Derimot viser tallene i partibarometeret at tidligere velgere nå har begynt å vende tilbake til partiet. Det største problemet til KrF er i øyeblikket at de har mistet 57.000 velgere til Ap, SV og Senterpartiet siden forrige stortingsvalg, det er dette som gir Jens Stoltenbergs regjeringsalternativ flertall på Stortinget.

Rød-grønt flertall
Arbeiderpartiet står på stedet hvil på årets første partibarometer, og befester stillingen som landets største parti med en oppslutning på 27,5 prosent. Selv om oppslutningen ikke er høyere nå enn den var i desember, må vi tilbake til desember 2001 for å finne partiet på et høyere nivå.

Målingen viser at Arbeiderpartiet har begynt å få et visst grep om unge velgere igjen, noe partiet har slitt med siden før Stortingsvalget i 2001.

I denne målingen går SV frem 0,5 prosentpoeng til 17 prosent. Senterpartiet står på stedet hvil med fem prosents oppslutning.

Et valgresultat som dette, ville gitt de tre partiene flertall på Stortinget med 88 mandater. Fra neste valg økes antallet representanter på Stortinget til 169. En koalisjon bestående av Frp, Høyre og KrF ville fått 81 mandater, mens Venstre, Kystpartiet og RV ikke ville kommet inn på Stortinget dersom dette ble valgresultatet.

Storting uten Sp-leder
Det er tidligere KrF-velgere som sier de vil stemme Senterpartiet, som gjør at Åslaug Haga holder sitt parti over sperregrensen på 4 prosent.

Senterpartiet har et brukbart grep på egne velgere, som sikrer dem fem prosents oppslutning, men henter kun nye velgere fra Kristelig Folkeparti. Derimot er ikke fem prosents oppslutning nok til å sikre Senterparti-leder Åsluag Haga plass på Stortinget.

Ifølge beregninger laget ved hjelp av mandatprogrammet Celius, ville ikke Haga kommet inn på Stortinget med et slikt valgresultat. Årsaken til dette er den nye valgloven som gir hvert fylke et utjevningsmandat. I Akershus ville dette gått til Høyre, ifølge databeregningsprogrammet

Høyre frem, Frp tilbake
Høyre går frem igjen på partibarometeret etter å ha slitt i motbakke i flere måneder. Selv om 18,5 prosent ikke er spesielt godt for partiet, viser bakgrunnstallene at partiet mister færre velgere til Fremskrittspartiet enn på lenge. Carl I. Hagen sliter derimot med å få samme drag på velgerne som han har hatt.

Nedgangen på 0,5 prosentpoeng til 20 prosent er rettnok beskjeden, men det er langt opp til toppnoteringene partiet fikk høsten 2002 på nær 30 prosent. Målingen viser at Frp, som har levd høyt på tidligere Høyre og KrF-velgere nå sliter med å hente like mange velgere fra de to partiene som tidligere.

- Folk har det bra
Før helgen presenterte TV 2 en fersk undersøkelse gjort i over 50 land, som viste at ingen ser så optimistisk på privatøkonomien som oss nordmenn.

Regjeringspartienes opptur kommer som et resultat av at folk har det bra, tror Jon Lilletun.

- Jeg tror faktisk det. Jeg har en uoppslitelig tro på at folk er fornuftige når det kommer til stykket. Derfor tror jeg det vil slå positivt ut for regjeringen, sier Lilletun til TV 2.

Reklame

Mobilselskap kutter prisene - sjekk hvor mye du sparer