Gå til sidens hovedinnhold

Regnrekord!

Ble du våt? Oslo-regnet hadde vært helt ekstremt også i Bergen! Se regnvideo her!

(iOslo.no) På målestasjonen ved Valle Hovin ble det søndag satt nedbørsrekord. Aldri før har det vært målt så mye regn på så kort tid i Oslo. Dette er bare den siste i rekken av værrekorder i hovedstadsområdet til nå i juni.

Se video lenger ned

Målingen viste 56,1 millimeter på 84 minutter.

- Det vil si 56 liter per kvadratmeter, sier klimaforsker Hans Olav Hygen på Meteorologisk institutt.

Multiplisert med Oslos 454 kvadratkilometer gir det en nedbør på utrolige 25 millioner liter på de 84 minuttene - om det kom like mye over hele hovedstaden.

Verre enn Bergen
Og hold deg fast. Søndagens vær ville også vært ekstremt i Norges regnhovedstad Bergen.

- Bergen har oftere nesten like kraftig regn som varer over lengre tid, men sjelden så kort og konsentrert som det var i Oslo søndag, sier Hygen.

Hygen opplyser at himmelen svært sjelden åpner seg på samme måte som den gjorde søndag.

- Fenomener som dette skjer omtrent hvert hundrede år. I hvert fall på et sted som Valle Hovin. Det er veldig spesielt at dette skjer på lavlandet, sier Hygen.

Han forteller at værfenomenet oftere forekommer på steder som Voksenlia i Nordmarka, fordi området ligger til rette for det.

- På Voksenlia, som ligger 350 meter over havet, skjer dette en gang hvert tjuende år, kanskje, sier Hygen, som om det var verdens naturligste ting.

- Hvorfor det?

- Fordi skyene blir presset opp av åssiden. I denne prosessen må skyene avgi fuktighet.

HTML EMBED

Visste om skyene
Årsaken til at nedbøren søndag kom over østkanten av Oslo, var også at luften ble løftet opp og avkjølt, slik at det ble overskudd på fuktighet.

Hygen forteller at regnskyene hadde bygd seg opp gjennom hele Europa. Likevel visste ikke meteorologene at regnet ville slå til så kraftig som det gjorde.

- Den siste måneden har det vært nesten tropenatt, og den varmeste junidagen som noen gang er målt. Så kommer dette regnet. Hvorfor skjer dette?

- Været varierer. Det er den beste forklaringen. Men dette forventer vi skal skje oftere i tiden fremover, på grunn av menneskelig påvirkning, sier Hygen.

Han har ingen prognoser på hvor ofte det vil regne så kraftig som det gjorde i går.

Reklame

Badetøy og bikini: De største trendene i 2021