Over 30.000 er smittet av kolera i Zimbabwe, men Røde Kors frykter at tallet kan stige til 60.000 i løpet av to uker.

Frykter spredning
Ifølge Verdens helseorganisasjon har 1700 mennesker mistet livet siden epidemien brøt ut like før jul. Senerst tirsdag meldte FN om 32 nye dødsfall og over 1000 nye smittede.

Den vannbårne sykdommen har spredd seg til hele landet, og det er nå snakk om dager eller uker før antall smittede kan være doblet.

- Regntiden setter snart inn for fullt, og dersom sanitets- og hygienesituasjonen i landet ikke bedres, vil kolerasmitten få langt bedre forhold å spre seg i, sier nødhjelpskoordinator i Røde Kors, Jan Egil Mosand til Nettavisen.

Regnet har allerede startet i de nordlige områdene og Harare. I løpet av januar kommer regnet til resten av landet, og gir seg ikke før ute i mars måned.

- Men forhåpentligvis klarer vi å behandle og hindre spredning av smitten.

Vanningeniør
Et norsk team på sju personer befinner seg i Midlands, med base i Gweru, og sammen med lokalt Røde Kors arbeider de for å hjelpe syke og etablere bedre forhold. Teamet består av seks helsearbeidere og en vanningeniør.

- Kolerasmitte er ikke uvanlig i Zimbabwe, det er omfanget, sier nødhjelpskoordinatoren, og legger til at i normale tider ville Zimbabwe klart å håndtere kolerasmitten selv.

- Vanligvis ville det vært utstyr, personell og klinikker til å håndtere de smittede og dermed unngått en epidemi. Omfanget av smittede er en indikator på hvor ille situasjonen er i Zimbabwe.

Totale kaos
Ifølge Mosand er Zimbabwe et land som vanligvis har både klinikker og godt skolerte folk til å ta seg av kolerautbrudd.

Men landet har vært i preget av politisk koas siden presidentvalget i fjor vår. Regjeringspartiet og president Robert Mugabe og opposisjonen har ennå ikke kommet til enighet om maktfordelingen, og i mellomtiden fortsetter befolkningen i Zimbabwe å lide.

LES: - Mugabe er århundrets Hitler

LES OGSÅ: Gro ber Mugabe gå av

I tillegg til en økonomisk uorden uten sidestykke, har infrastruktur og arbeidsplasser blitt ødelagt, og matmangel er et stort problem for svært mange innbyggere.

- Folk er avhengige av hjelp utenfra, sier Mosand, som ikke har tro på at myndighetene i landet vil klare å få på plass nødvendig utstyr med det første.

- Myndighetene har planer, men disse planene har ikke noe innhold, sier nødhjelpskoordinatoren.

Barna rammes
Av de som er smittet, er 8000 barn. Kolera er ekstremt dehydrerende, og små barna er dermed ekstra utsatt for å dø av sykdommen.

Behandlingen er derimot enkel, ved å gi pasienten intravenøs væske.

- Manglende medisinsk utstyr og kompetent helsepersonell i tillegg til at det ikke finnes lagre av forbruksutstyr som antibiotika, har derimot ført til epidemien, sier Mosand.

HTML EMBED