Gå til sidens hovedinnhold

Regnvær til 20 millioner!

På én time gjorde ekstremregnet i Oslo store skader. I dag flommer forsikringskravene inn.

(iOslo.no) Søndagens høljregn i Oslo koster forsikringsselskapene store summer. Hvor mye er foreløpig ikke klart, men det er helt sikkert at det ble gjort store skader på svært kort tid. Bare If alene har snart fått inn hundre krav, og Gjensidige forteller om tidobling av antall henvendelser.

Har du bilder eller historier fra uværet? Send dem til oss på tips@ioslo.no eller MMS til 1984 med kodeord IO.

- Anslagsvis tror jeg uværet vil koste oss fem millioner, minst. Det betyr at den samlede summen for bransjen vil komme opp mot 20 millioner kroner, sier pressekontakt Jack Frostad i If til iOslo.no.

Også Gjensidige må ut med sine millioner.

- Jeg har ikke noe tall, men det koster oss noen millioner. Vi hadde i hvert fall ti ganger så mange henvendelser i dag som på en vanlig mandag, sier direktør Rudolf Ervik i Gjensidige oppgjør, Region Øst.

Vaktoperatør i Veitrafikksentralen, Nina Williamson, anslår at uværet varte omtrent én time.

Oversvømte kjellere
Frostad forteller at oversvømte kjellere er hovedproblemet etter ekstremværet søndag. Erstatningene for en enkelt ødelagt kjeller kan fort komme opp i flere hundre tusener.

- Det er mange som melder om vann i kjelleren. I strøk med mange eneboliger blir det fort mye penger av disse skadene. Mange har jo kjellerstuer, sier Frostad.

Årsakene til oversvømmelsene er flere. For det første klarte ikke avløpssystemet å ta unna vannet. For det andre var bakken allerede mettet av vann. Dette skapte overvann mange steder, som igjen rant ned i kjellere. For det tredje gikk flere elver og bekker over sine bredder.

Frostad sender imidlertid en beroligende beskjed til alle som har fått skader.

- Forsikringen dekker skadene enten det går på breddfulle elver eller oversvømmelse etter overvann og avløpsproblemer.

Ikke biler
Ingen av de to forsikringsselskapene har foreløpig fått inn mange meldinger om bilskader.

- Det er som sagt flest meldinger om vann i kjellere, men også meldinger om tak som ikke har holdt i været. Så det er flere som fikk seg en liten jobb, sier Frostad spøkefullt.

Han regnet ut at han foreløpig har fått inn 92 krav, men forventer atskillig flere utover dagen.

- De fleste prøver å få vannet unna først, og kommer med kravet senere, forteller Frostad.

Reklame

Ekstremt høy strømpris – slik kutter du regningen